Het is stil op deze lijst, laat ik mijn nieuwste ervaringen met jullie delen om de stilte te doorbreken.
Ik geef college kernreactorfysica. Ik gebruik daarvoor een tekstboek met 352 opgaven. Helaas zijn er geen uitwerkingen van die opgaven, en in de loop van jaren heb ik in de avonduren en verloren weekenden alle opgaven uitgewerkt en in LaTeX gezet.
352 uitwerkingen, PDF, JIS B5, 690 pagina's, duizenden vergelijkingen, tientallen figuren en tabellen, tientallen voetnoten, 44 referenties. De figuren heb ik gemaakt met matplotlib (Python) in PDF, en een klein aantal scans en exports van andere software (JPG). Tientallen diagrammen met PGF TikZ.
De LaTeX-versie heb ik gemaakt met pdflatex en memoir class, en een aantal extra stylefiles.
Ik heb een ISBN aangevraagd en het boek gepubliceerd - omdat het kan. Maar de kosten (drukken, binden, en verzenden) zijn erg hoog. Ik heb daarom besloten om een Kindle versie te maken en via Kindle Direct Publishing te publiceren.
Ervaringen: het EPUB-formaat is niet echt heel geschikt voor wetenschappelijk werk, maar ik heb het toch heel aardig weten te converteren.
1. Conversie van latex naar html met make4ht, met mathml en mathjax. De resulterende HTML is van goede kwaliteit. Het nadeel van make4ht is dat niet alles goed gaat, en je krijgt daar geen foutmeldingen over. Dingen als multicolumn in tabellen, tabellen met 'S' formaat (pakket siunitx), vergelijkingen met \text{}, dat soort dingen levert problemen. Dus na wat geploeter heb ik een soort conversiescriptje gemaakt dat de meeste dingen automatisch omzet. Het grootste probleem is dat zelfs als make4ht geen foutmeldingen geeft, er toch (kleine) foutjes in de HTML zitten. De enige oplossing is om de zaak te openen in een browser en met de hand te checken.
2. Conversie van HTML naar EPUB met pandoc. Als de source HTML in orde is, dan is deze stap relatief makkelijk, maar er kunnen toch foutjes zijn, met name in tabellen, dingen als subfigures, gebruik van "cases" in vergelijkingen, dat gaat allemaal niet goed. De enige oplossing is om met de hand de source files aan te passen.
3. De resulterende EPUB kan je openen, maar niet alle ereader software kan ermee uit voeten. Calibre doet het goed. Het is belangrijk om het source document op te delen in "\parts", omdat de EPUB is gesegmenteerd op de parts. Bijvoorbeeld, een \part{} met drie \chapter{} is te traag, maar 1 \chapter per \part en het loopt heel aardig. In mijn geval: als de HTML foutloos is, dan is de EPUB ook foutloos. De opmaak is niet heel fraaij, maar dat is inherent aan het EPUB gebeuren - dat is nou eenmaal voornamelijk voor platte tekst.
4. De conversie van EPUB naar het Kindle formaat (AZW3, via de Amazon upload site) is niet vlekkeloos, maar >99% komt goed door de conversie, dus dat is aanvaardbaar wat mij betreft. Ik ben bang dat de resultaten nogal zullen verschillen als functie van de ereader.... En ik heb tevens de source ge-upload voor een paperback versie. De PDF versie van mijn boek is 9.8 MB, de EPUB versie 13.2 MB.
Groeten,Wilfred