[Tex-nl] [MAPS] De "snelheid" van LuaLaTeX

Frans Goddijn frans at goddijn.com
Thu May 2 18:09:19 CEST 2019


Zou het mogelijk zijn ergens voor eenieder vindbaar een .tex document neer te zetten, samengesteld door Wilfred, op een manier die men zonder al te veel extra 'installatie-moeijte’ kan compileren zodat wie dat wil kan nagaan hoe lang onze laptops erover doen?

En dan een met gelijke typografische net zo mooie inhoud maar met ConTeXt jasje eromheen om te zien of we het op onze ConTeXt sneller kunnen op dezelfde laptops?

Kan een leuk lijstje resultaten opleveren voor een vervolg-bericht in de eerstvolgende MAPS.

Groet,

Frans> Op 2 mei 2019, om 17:44 heeft Hans Hagen <j.hagen at xs4all.nl> het volgende geschreven:
> 
> On 5/2/2019 2:55 AM, Wilfred van Rooijen wrote:
>> Waarde allemaal,
>> onlangs viel de MAPS in mijn brievenbus. Bedankt voor alle moeijte om het blad samen te stellen en op te sturen.
>> Deze keer bevat de MAPS een artikel van Hans Hagen, "Is TeX really slow?", een leuk artikel omtrent de "snelheid" van TeX. Dit artikel gaf mij de prikkel om deze mail te schrijven.
>> Wat wil namelijk het geval? Ik gebruik sinds een aantal jaar voornamelijk LuaLaTeX. Momenteel gebruik ik de versie van TeXLive 2018 en ik verwacht dat de TeXLive 2019 distributie binnenkort beschikbaar zal komen. Mijn ervaring met LuaLaTeX is dat het werkelijk niet vooruit te branden is.
>> Echter.... dit gaat om teksten in het Japans, met heel veel vergelijkingen (bijvoorbeeld, uitwerkingen van huiswerkopgaven voor verschillende vakken in de "harde wetenschappen"). Het komt regelmatig voor dat de compilatie van 1 pagina meer dan een seconde kost. Het is lastig te achterhalen wat hiervan precies de oorzaak is, heeft het te maken met de fonts, heeft het te maken met de Japanse class file voor LuaLaTeX? Ik heb nooijt te moeijte genomen om het uit te zoeken, hoewel ik de indruk heb dat LuaLaTeX voor Engelse teksten ook trager is dan pdfLaTeX.
>> Voor het zetten van Japanse teksten is er maar een "engine" die het echt goed kan: platex / uplatex (waarbij uplatex de UTF-8 versie van platex is). De uplatex engine is nog geheel traditioneel, dat will zeggen: tex -> dvi -> dvips -> ps2pdf is de optimale route. Maar dat is dus een hoop gelazer als je dingen als PGF/TikZ wil gebruiken, of als je figuren in JPG, PDF of PNG wil gebruiken. Ook dvipdfmx gaat niet zo goed samen met Japanse teksten (hoewel dvipdfmx verschilt van dvipdfm in de "verbeterde support voor CJK").
> 
> Ik kan me niet voorstellen dat het aan de fonts ligt. CJK fonts zijn natuurlijk groter maar dat geldt voor het hele document, niet per pagina. De karakters zijn wat groter dus er gaan er minder op een pagina en in de praktijk zal dus de verwerking niet trager moeten zijn. Er is immers ook geen afbreken, ligaturen etc.
> 
> Als ik een test run doe met volle pagina's tekst (paragrafen van 300 karakters, 6 per pagina) dan haal ik op een al wat oudere laptop met de laatst versie van context:
> 
> mkiv lua stats > runtime: 3.702 seconds, 167 processed pages, 167 shipped pages, 45.110 pages/second
> 
> (in japanese script mode dus specifieke script spatiering en linebreak en font heiseikakugostd-w5)
> 
> 
> 
>> Voor uplatex zijn er eigenlijk maar 2 class files: jsarticle.cls en jsbook.cls. Dingen als memoir kun je vergeten, dat gaat echt niet samen met Japans. Sinds kort (een paar jaar) zijn de twee class files ook voor LuaLaTeX beschikbaar (ltjsarticle.cls en ltjsbook.cls). Dat werkt als een tierelier maar het is, zoals opgemerkt, vrij traag.
>> Tot zover mijn gebruikerservaring :-))
>> Wilfred
>> _______________________________________________
>> TeX-NL mailing list
>> TeX-NL at ntg.nl
>> https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl
> 
> 
> -- 
> 
> -----------------------------------------------------------------
>                     Hans Hagen | PRAGMA ADE
>       Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands
>    tel: 038 477 53 69 | www.pragma-ade.nl | www.pragma-pod.nl
> -----------------------------------------------------------------
> _______________________________________________
> TeX-NL mailing list
> TeX-NL at ntg.nl
> https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nlMore information about the TeX-NL mailing list