[Tex-nl] [MAPS] De "snelheid" van LuaLaTeX

Wilfred van Rooijen wvanrooijen at yahoo.com
Thu May 2 02:55:02 CEST 2019


Waarde allemaal,
onlangs viel de MAPS in mijn brievenbus. Bedankt voor alle moeijte om het blad samen te stellen en op te sturen.
Deze keer bevat de MAPS een artikel van Hans Hagen, "Is TeX really slow?", een leuk artikel omtrent de "snelheid" van TeX. Dit artikel gaf mij de prikkel om deze mail te schrijven.
Wat wil namelijk het geval? Ik gebruik sinds een aantal jaar voornamelijk LuaLaTeX. Momenteel gebruik ik de versie van TeXLive 2018 en ik verwacht dat de TeXLive 2019 distributie binnenkort beschikbaar zal komen. Mijn ervaring met LuaLaTeX is dat het werkelijk niet vooruit te branden is. 

Echter.... dit gaat om teksten in het Japans, met heel veel vergelijkingen (bijvoorbeeld, uitwerkingen van huiswerkopgaven voor verschillende vakken in de "harde wetenschappen"). Het komt regelmatig voor dat de compilatie van 1 pagina meer dan een seconde kost. Het is lastig te achterhalen wat hiervan precies de oorzaak is, heeft het te maken met de fonts, heeft het te maken met de Japanse class file voor LuaLaTeX? Ik heb nooijt te moeijte genomen om het uit te zoeken, hoewel ik de indruk heb dat LuaLaTeX voor Engelse teksten ook trager is dan pdfLaTeX.
Voor het zetten van Japanse teksten is er maar een "engine" die het echt goed kan: platex / uplatex (waarbij uplatex de UTF-8 versie van platex is). De uplatex engine is nog geheel traditioneel, dat will zeggen: tex -> dvi -> dvips -> ps2pdf is de optimale route. Maar dat is dus een hoop gelazer als je dingen als PGF/TikZ wil gebruiken, of als je figuren in JPG, PDF of PNG wil gebruiken. Ook dvipdfmx gaat niet zo goed samen met Japanse teksten (hoewel dvipdfmx verschilt van dvipdfm in de "verbeterde support voor CJK").
Voor uplatex zijn er eigenlijk maar 2 class files: jsarticle.cls en jsbook.cls. Dingen als memoir kun je vergeten, dat gaat echt niet samen met Japans. Sinds kort (een paar jaar) zijn de twee class files ook voor LuaLaTeX beschikbaar (ltjsarticle.cls en ltjsbook.cls). Dat werkt als een tierelier maar het is, zoals opgemerkt, vrij traag.
Tot zover mijn gebruikerservaring :-))
Wilfred
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.ntg.nl/pipermail/tex-nl/attachments/20190502/b8f53e3a/attachment.html>


More information about the TeX-NL mailing list