[Tex-nl] [niet-TeX maar wel gerelateerd] conversie UTF-8 tekst naar PDF op linux

Wilfred van Rooijen wvanrooijen at yahoo.com
Thu Oct 12 06:09:33 CEST 2017


Waarde allemaal,
Al jaren gebruik ik a2ps -> ps2pdf om source code (meestal FORTRAN, maak ook Python, Octave en soms LaTeX) om te zetten naar PDF. Dat werkt eigenlijk uitstekend - zolang je alleen "single byte encodings" gebruikt.
Ik ben bezig met wat programmeerwerk voor een student en het commentaar van de code schrijf ik in het Japans (Japanners en de Engelse taal...... dat blijft toch een heel aparte toestand). De files zijn gecodeerd in UTF-8. Met als gevolg dat a2ps zich verslikt; de "latijnse" karakters komen goed door maar de CJK karakters niet. Dat is een bekend fenomeen voor a2ps. Ik ben dus op zoek naar een vervanging voor a2ps maar dan wel een versie die UTF-8 aankan. Als jullie tips hebben hoor ik het graag.
Geprobeerd:
u2ps - "a2ps for UTF-8". Werkt uitstekend met Japanse tekst, maar heeft geen syntax highlighting en geen kleuren
gnome-u2ps - "a2ps reimplemented with gnome libraries"; geschreven door een Japanner. Laatste update van de source code in 2004, en het compileert op geen van mijn linux machines
e2ps - "a2ps implementation for euc-jp". Klinkt goed, maar als ik de source download krijg ik een HTTP 403 "Forbidden"
a2psj - een soort Perl-script dat geleverd wordt met sommige linux distributies (Ubuntu, Debian). Ik heb alleen RPM kunnen vinden. Mijn machines zijn Gentoo dus met RPM begin ik niet veel.

Eigenlijk geeft gedit een heel goed resultaat, maar met gedit kan je niet printen vanaf de command line. Dus je kan individuele files openen en dan ctrl-p. Ik gebruik meestal een soort scriptje om meerdere source files te converteren en dan te printen naar een PDF file. Via gedit is dus mogelijk maar het moet "met de hand". Je schijnt met OpenOffice te kunnen printen via de command line maar ik neem aan OpenOffice geen syntax highlighting heeft.
Help mij ;-))

Groeten,Wilfred
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.ntg.nl/pipermail/tex-nl/attachments/20171012/ef156354/attachment.html>


More information about the TeX-NL mailing list