[Tex-nl] Probleem met spaanse leestekens in Source Sans Pro

Wilfred van Rooijen wvanrooijen at yahoo.com
Mon May 8 15:29:36 CEST 2017


Voor linux-systemen: XeLaTeX gebruikt alleen fonts uit folders met systeem-fonts en uit een aantal user-folders (default: $HOME/.fonts, $HOME/.local/share/fonts). Fonts van Acroread staan in /opt/Adobe of iets in die geest en die worden niet standaard meegenomen door fc-cache.
Doe "fc-cache -fv" om de fontconfig cache op te zetten, dan kan je meteen zien welke directories meegenomen worden.
Groeten,Wilfred
 

    On Monday, May 8, 2017 10:23 PM, Piet van Oostrum <piet-l at pietvanoostrum.com> wrote:
 

 Bas Dekker (TeXniek) schreef:

 > Beste vrienden, 
 > 
 > Ik heb hier een issue waar ik mijn tanden op stukbijt. 
 > 
 > Als volgt: ik moet een stuk in het Spaans TeX-en. Ik gebruik XeLaTeX want ik moet ook een Adobe
 > Font gebruiken: Source Sans Pro. 
 > 
 > ik heb een andere constraint: de input file moet in 7-bits. Dan denk voor die omgekeerde
 > leestekens: teken - backtick.
 > 
 > Ik heb wat lopen proberen. Hier is een MWE:
 > 
 > \documentclass{article}
 > %\usepackage[utf8]{inputenc}
 > \usepackage{fontspec}
 > \setmainfont{Source Sans Pro}
 > %\DeclareUnicodeCharacter{00BF}{\como}
 > \begin{document}
 > ¿ Como est\'as ?
 > 
 > ?` Como est\'as ?
 > %\como{} Como est\'as ?
 > \end{document}
 > 
 > Als ik fontspec en setmainfont uitzet, dan krijg ik keurig in beide regels een omgekeerd
 > vraagteken
 > 
 > Als ik ze aanzet, dan weigert hij ?` te interpreteren. Ik krijg dan gewoon twee glyphs. Het
 > probleem is dat ik _echt_ 7 bits moet zijn. 
 > 
 > Ik heb zoals jullie zien geprobeerd om met inputenc (ja, ik weet het, het mag niet met XeLateX) te
 > regelen dat ik een commando aanmaak voor dat specifieke character, maar dan zegt hij 
 > 
 > "DeclareUnicodeCharacter: Undefined Control Sequence"
 > 
 > Dus maar weer uitgecommentarieerd. Dat is een weer een ander probleem, maar goed...

Ja, inputenc moet niet gebruikt worden met XeLaTeX, dus dat betekent dan ook echt "het moet niet gebruikt worden."

 > Het is toch wel heel erg gek, want hij kent de glyph wel degelijk, maar ik krijg hem maar niet in
 > 7-bits uitprint. Misschien iets mis met mijn backtick-glyph in Source Sans Pro, aangezien het in
 > het reguliere font wél werkt? Al zou ik niet weten wat...
 > 
 > Ik heb "gewoon" een commando nodig dat in 7-bits die twee kl*tetekens uitprint ;-)
 > 
 > Iemand een idee?

?` is een ligatuur, en die komen uit het font. Dus moet je inderdaad de oorzaak bij het font zoeken.
Ik heb je voorbeeld geprobeerd en in eerste instantie kreeg ik dat hij het font "Source Sans Pro" niet kende, hoewel dit wel op mijn computer geïnstalleerd was.
Ik heb het toen opnieuw geïnstalleerd, en nu doet hij het wel, en geeft voor ?` inderdaad een ¿, dus misschien moet je ook maar eens proberen het font opnieuw te installeren.
-- 
Piet van Oostrum <piet at vanoostrum.org>
WWW: http://pietvanoostrum.com/
PGP key: [8DAE142BE17999C4]

_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL at ntg.nl
https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl


   
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.ntg.nl/pipermail/tex-nl/attachments/20170508/ab43e3fe/attachment-0003.html>


More information about the TeX-NL mailing list