[Tex-nl] Omtrent de verschillen tussen lualatex en pdflatex

Wilfred van Rooijen wvanrooijen at yahoo.com
Thu Jan 5 02:48:48 CET 2017


Hallo allemaal,
Om het nieuwe jaar eens goed te beginnen, was mijn eerste actie op het werk om een wetenschappelijk artikel in te sturen voor de peer review. Anno tegenwoordig gaat dat allemaal met online submission systemen, die maar een ding gemeen hebben: het is traag en het werkt NOOIJT zoals in de help files en HOWTOs beschreven.
OK, ik had de class file van het journal gebruikt, en een PDF geproduceerd. Het manuscript bevat een aantal figuren in PDF; sommige van deze figuren zijn TikZ-figuren (tikz -> lualatex -> pdfcrop), sommige figuren heb ik met matplotlib gemaakt (een Python library om figuren te maken), en daarna pdfcrop. Het leek allemaal geen probleem.
Ik kreeg echter een foutmelding van de "PDF proof": "unknown error, your PDF cannot be processed". Nou, dat is lekker informatief. In de online help vond ik een opmerking dat de PDF met pdftex moet worden gemaakt, en ik had lualatex gebruikt. Kort en goed, na 3 uur geklooij had ik dan mijn PDF proof. UIteindelijk bleek dat alle PDFs die met lualatex waren gemaakt, niet acceptabel waren, dus ook alle TikZ-figuren moest ik opnieuw maken, alsmede alle matplotlib-figuren want ik gebruik lualatex om alle labels, legenda's etc te zetten.
Vraag: ik dacht altijd dat de output van de verschillende (La)TeX engines "bit voor bit" hetzelfde is (of zou moeten zijn), dus hoe kan het gebeuren dat een PDF via pdflatex wel, en via lualatex niet acceptabel is? Ik heb niets aan de tex-source veranderd, alleen dus alle tex-files opnieuw gecompileerd en waar nodig pdfcrop gebruikt.
Wilfred
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.ntg.nl/pipermail/tex-nl/attachments/20170105/3e985ad7/attachment-0001.html>


More information about the TeX-NL mailing list