[Tex-nl] Advies gevraagd voor boektypographie: gedeeld bladspiegel en bijzondere streep

Bas Dekker (TeXniek) texnics at digifuga.nl
Wed Jan 4 18:52:26 CET 2017Beste mede TeX-ers, 


Allereerst de TeXste wensen voor 2017. Dat het voor iedereen een mooi en succesvol jaar moge worden, en dat het voor de wereld vredig en verdraagzaam moge verlopen, al was het maar om de vooruitzichten ongelijk te geven.

Graag wil ik jullie advies inwinnen: ik ben een class aan het maken voor het zetten van een boek. Eigenlijk voor meerdere boeken: het is bedoeld voor een uitgeverij die het vervaardigingsproces van publicaties beter wil stroomlijnen. PDF uit Word gesaved voldoet niet voor print-on-demand platforms, en dus gaan wij kijken of TeX (LaTeX, maar zie ook hieronder) de klus kan klaren. 

Ik stuur twee voorbeelden:

Het gaat erom dat er een bladspiegel ontstaat zoals in bijgaande link: http://www.basd.nl/Vb1.pdf

Kort gezegd: er zijn tekst en plaatjes, en de plaatjes moeten tegenover een bepaalde plek in de tekst worden geplaatst. Basaal zie ik twee opties: 

- werken met een hele grote \marginwidth en via een \marginpar-macro de plaatjes plaatsen
- werken met een parallel-environment, en de rechterkolom leeg laten, behalve voor de plaatjes

De eerste optie lijkt mij sneller te implementeren, maar dan wordt het toegepast op het gehele boek. Niet handig, zeker gezien er ook pagina's mogelijk moeten zijn zoals in deze andere link: http://www.basd.nl/Vb2.pdf

... waar dus ook tekstelementen voorkomen die de gehele breedte in beslag nemen. Daar staat tegenover dat Parallels geen floats toelaat, dus kan ik in de problemen komen met pagina-overgangen en met de striktheid van de plaatsing.


Er is meer dan een weg die naar Rome leidt, dus ik wil graag een soort opiniepeiling houden en vragen hoe jullie dit aan zouden pakken.


Daarnaast heb ik een vraag die ongetwijfeld vaker is gesteld: ik ben een LaTeX-er, al een kwart eeuw. Ik hoor steeds vaker om mij heen dat voor dergelijke klussen ConTeXt beter en krachtiger is. Ik moet deze klus in vier weken geklaard hebben, en ik vraag mij af of nu de tijd is aangebroken om ConTeXt te gaan leren. Hebben jullie ervaring met "de overgang"? Met name om de tegenhanger van een class in ConTeXt te schrijven.

Ik ben het artikel in Maps 24 aan het lezen ( https://www.ntg.nl/maps/24/16.pdf ), maar indien er ervaringsdeskundigen zijn die hun impressies willen delen, dan hou ik mij graag aanbevolen. 


Hartelijke groeten, en dank alvast voor jullie antwoorden!


Bas Dekker
Bas Dekker 
(sub-account voor TeXniek)

Postbus 11088
1001 GB Amsterdam

+31 (0)6 25 00 32 78

texnics at digifuga.nl
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.ntg.nl/pipermail/tex-nl/attachments/20170104/76aa1377/attachment.html>


More information about the TeX-NL mailing list