[Tex-nl] Feynman Lectures on Physics

Wilfred van Rooijen wvanrooijen at yahoo.com
Tue Sep 17 14:16:07 CEST 2013


Hallo allemaal,

> 

> Dat hoeft niet eens, op The Pirate Bay is die zo te downloaden en voor
> de rechtenhouders zelf is dat zelfs in de USA volkomen legaal. Anderen
> hebben dat werk al gedaan, volkomen gratis. Tenzij men dat "officieel"
> niet durft te gebruiken omdat de kwaliteit niet gegarandaard zou zijn of
> zo, en men niemand heeft om uitte kafferen als er een pagina ontbreekt.

Ik weet niet of het helemaal legaal is. In de VS loopt het copyright automatisch af 70 jaar nadat de laatste rechthebbende is overleden. Feyman is zeker nog geen 70 jaar dood, en ik denk eigenlijk dat het copyright van CalTech is, en zijn nog alive & kicking. De site

http://www.feynman-physics-lectures.co.uk/

mag in elk geval de (YouTube) content niet rechtstreeks op de site zetten.

> 
> Heb je dat soort regenten in de USA ook (vrees van wel)?
> 

Regenten heb je overal. In de VS is de zelfverrijking overigens nog veel eclatanter dan in NL (hoewel we in NL bezig zijn aan een inhaalslag, helaas). En het bizarre is dat een groot deel van de bevolking het volkomen eens is met de gedachte dat de rijken steeds rijker worden. In mijn tijd in de VS vond ik dat een van de raadsels waar ik nooijt een bevredigend antwoord op heb weten te vinden. In mijn geval was ik een assistant professor aan een technische universiteit, onderdeel van de "University system of Georgia". Ik zat bij GeorgiaTech. Dik salaris (met 29 jaar meer dan USD 100.000 per jaar), ziektekostenverzekering, korting op een eventuele hypotheek, goedkope autoverzekering, korting op consumptief krediet (auto e.d.), pensioen, 401k (een soort belastingvrij sparen), noem maar op. Mijn secretaresse kreeg minder dan een derde en geen enkele benefit. En dat vond ze volkomen normaal! Haar reactie: "maar ik ben ook niet zo slim als jullie".

Ik heb 2 oorzaken kunnen vinden voor de toestand in de VS maar geen van beiden verklaren de situatie in zijn geheel. De eerste gedachte is "the American Dream" - de gedachte dat je met hard werken en een beetje geluk over een paar jaar ook bij die groep rijke stinkerds zit - en dan wil je natuurlijk ook geen belasting betalen! De tweede oorzaak is de Amerikaanse uitleg van het Christendom - "God blesses the Good", met andere woorden, als je rijk bent, dan heb je God's zegen, dus blijkbaar doe je iets goed, en dus ben je het waard om beschermd te worden. Mutatis mutandis geldt ook dat als je arm, gehandicapt over anderszins sneu bent, je blijkbaar niet mag rekenen op God's zegen, en dus ben je een kneus die het verder niet verdiend om als volwaardig mens gezien te worden.

Nou ja. Ik ben niet voor niets na 2 jaar vertrokken en zit tegenwoordig in het land van de Rijzende Zon (men heeft er wat gist in gedaan). Ook hier veel armoede, maar de armoede is eerlijker verdeeld. De directeur van ons instituut heeft een 15 jaar oude auto en komt meestal met de fiets naar zijn werk :-)) Niet omdat hij dat zo leuk vindt maar zijn salaris is bijna net zo laag als het mijne ;-))

Cheers,
Wilfred> -- 
> ir. J.C.A. Wevers
> PGP/GPG public keys at http://www.xs4all.nl/~johanw/pgpkeys.html
> 
> _______________________________________________
> TeX-NL mailing list
> TeX-NL at ntg.nl
> http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl
> 


More information about the TeX-NL mailing list