[Tex-nl] Knuth interview

Rick van Rein (OpenFortress) rick at openfortress.nl
Sat Jun 29 15:07:14 CEST 2013


Hoi,

> De mening van een enthousiasteling. 99% van de studenten is volstrekt niet geinteresseerd in de "mogelijkheden". Ze willen met zo min mogelijk moeijte zo snel mogelijk afstuderen.

Ik zal dan wel een uitzondering zijn geweest, maar heb dankbaar gebruikgemaakt van de mogelijkheid om tijdens het teksttikken loze macro's als \term{} te gebruiken voor termintroducties, en na afloop heb ik op mijn gemak uitgezocht hoe je daar een nette index van kon maken.  Ontzettend vaak zie ik afstudeerders en zelfs promovendi in paniek rondrennen omdat ze pas na het schrijven beseffen dat ze een index willen/moeten en dan nog al het spitwerk daarvoor moeten doen.

Sorry dus, maar het is een ongelofelijk domme houding om geen interesse te hebben in "mogelijkheden" -- dat zijn gewoon verkapte Word-gebruikers die in de startblokken staan van een leven met heel veel handwerk bij het typesetten.  En vermoedelijk op meer gebieden, gezien het gebrek aan besef dat investeren in kennis en vaardigheden gruwelijk lucratief is.

Ik definieer gebruikersvriendelijkheid als gebruiksgemak op termijn, maar inderdaad wordt meestal alleen naar het initiele gemak gekeken.  Ik snap nog altijd niet hoe dat mechanisme van "instant gratification" standhoudt in een wereld die efficientie hoog in het vaandel zegt te hebben.  Hihi, misschien kunnen we onze aankomende ondergang als rijk continent voorkomen door LaTeX van overheidswege voor iedereen verplicht te stellen ;-)

-Rick

P.S. Dit is het langstlopende off-topic topic dat ik in lange tijd zag!


More information about the TeX-NL mailing list