[Tex-nl] Knuth interview

Wilfred van Rooijen wvanrooijen at yahoo.com
Sat Jun 29 12:31:18 CEST 2013


Hallo allemaal,


>

>ok, maar dan zou ik als student dus weigeren met tex te werken en gewoon willen gebruiken wat ik later tegenkom (vraag is natuurlijk hoe het komt dat studenten 'zo snel mogelijk willen afstuderen' en 'maakt niet uit hoe' maar dat is een andere discussie)


Dat is dus precies wat er gebeurt tenzij je het gebruik van TeX (oid) verplicht stelt. En dan is het cirkeltje weer rond, want inderdaad, het rigide voorschrijven van TeX is net zo vrijheidsbenemend als het verplicht stellen van Word of wat voor andere software dan ook.

Ik wil overigens wel opmerken dat het Nederlandse (traditionele) academische klimaat uniek is in het feit dat je pas afstudeert "als je klaar bent". Vrijwel overal ter wereld heb je gewoon "schooljaren", een vast curriculum, en je studeert dus af als het jaar afloopt. Sommige studenten zullen dan inderdaad maar weinig serieus onderzoek hebben verricht. Dat komt dan tot uitdrukking in het eindcijfer en de (matige) referenties die je meekrijgt voor je sollicitatiegesprekken.

Ook het idee dat je een tentamen tig keer opnieuw kan doen is vrij uniek. Ik heb ervaring met academisch onderwijs in NL. de VS, Japan en Frankrijk en Nederland is echt uniek - in alle andere landen halen de studenten gewoon alle vakken die ze in een jaar moeten halen. Natuurlijk, soms zakken ze voor een examen en doen dat dan opnieuw, maar toestanden als in NL waar (in mijn tijd) sommige studenten in een jaar maar 20% - 30% van hun "vakken" haalden zijn echt onmogelijk in enig buitenland - zeker aangezien de studenten van belastinggeld betaald worden!

Voor de studenten in de VS en Frankrijk waarmee ik heb gewerkt was de keuze voor MS Word simpel: het was het enige dat ze kenden en ze wilden geen tijd besteden aan het leren van TeX - deadlines zijn strak en elke verloren minuut telt. Wat de Japanse studenten betreft, die beheersen MS Word vaak alleen op een beginnersniveau en ze weigeren software te gebruiken als er geen Japansche manuals en help-files e.d. zijn. Er zijn wel tutorials over LaTeX in het Japans maar je moet wel goed zoeken - hoewel (u)platex wel in TeXLive zit, zit er geen specifieke documentatie bij (bijvoorbeeld over de Japanse class files en de babel-instellingen). En wat er op het internet staat is van sterk wisselende kwaliteit, en naar goed Japans gebruik werkt maar een kwart van alle links. Dus als je denkt wat gevonden te hebben levert dat vaak een HTTP 404 :-)) 

>uit jouw 99% blijkt dus ook dat we in academia geen moeite hoeven doen het marktaandeel van tex te vergroten (afgezien van de vraag of over 10 jaar zowieso nog wordt getypeset en niet gewoon alles in een lange blob html kan) ... ik vraag me wel eens af of de kwaliteit dankzij al dat 'texen' en 'ms-worden' beter is dan 30 jaar geleden toen het met plakken en knippen op de typemachine ging (of later een printout van een daisywheel line printer) ... misschien camoufleert de huidige techniek beter


Het is sterk afhankelijk van het vakgebied. In sommige vakgebieden (hoge-energiefysica, seismiek, vaste-stoffysica, etc) is TeX de norm, en is het voor studenten "natuurlijk" om het te gebruiken. In alle andere vakgebieden is het een kwestie van enkelingen: ik gebruik al jaren latex en daarmee ben ik de enige in mijn instituut.

Wat betreft kwaliteit: de kwaliteit is alleen maar afgenomen! Als je rapporten ziet van wetenschappelijke instituten uit de jaren '60 en '70 dan zijn dat keurig verzorgde boekwerken met strakke grafieken, duidelijke verwijzingen en mooije formules. Kijk je naar rapporten anno nu dan is het meestal een puinhoop. Het is ondenkbaar dat er een spelfout of een foute formule in een rapport uit de jaren '70 staat; spelfouten en foute formules zijn helaas de norm anno 2013.

Juist het feit dat het produceren van een rapport alleen maar makkelijker is geworden betekent dat men er steeds minder zwaar aan tilt. Vergelijk het met audio-apparatuur: in de jaren '70 was er de opkomst van de HiFi-installaties voor thuis, en mensen kochten dure versterkers en luidsprekers voor een optimaal "stereobeeld", met test-LPs en weet ik niet wat. In de jaren '80 groeide dat uit tot de 7-delige installatie met tuner, voor- en eind-versterker, CD, dubbelcassettedeck, 25-bands equalizer en weet ik veel wat. En tegenwoordig: de mensheid is volkomen tevreden met digitaal gecomprimeerde muziek, ten gehore gebracht via een matige D/A-converter op een huis-tuin-en-keuken radiootje of een koptelefoontje van 2 euro. 


>
>wil de nederlandse overheid ook geen opensourse? jaren geleden was ik eens op een bijeenkomst maar daar waren het natuurlijk de grote it leveranciers die meeliften met door anderen ontwikkelde programmas en systemen en er aan verdienen (en wellicht ook de boel verzieken) en dus op lange termijn ontwikkelaars frustreren


Geen idee. Wat mij betreft is iedereen die voor de Nederlandse overheid werkt een incompetente digibeet. Daar ben ik blij mee, want je moet er niet aan denken dat de AIVD echt iets van computers af zou weten :-))


Wilfred
More information about the TeX-NL mailing list