[Tex-nl] WYSIWYG(M) LaTeX editors

Wilfred van Rooijen wvanrooijen at yahoo.com
Tue Jul 26 14:45:20 CEST 2011


Hoi Dick,

Ik neem aan dat je op Windows werkt? Je kan eens naar TeXNicCenter kijken, dat is 100% WYSIWYG maar misschien beter dan de previewer van MiKTeX. Ik moet toegeven dat ik weinig ervaring heb met latex op windows. Je kan natuurlijk een 28-daagse demo nemen voor BaKoMa, en als het doet wat je wil, dan kan je overwegen het aan te schaffen. Ik weet niet hoe duur het is.


Het nadeel van latex is dat het gewoon niet een WYSIWYG tool is, en hoe hard je het ook probeert, het zal altijd lastig zijn om er een WYSIWYG systeem a la MS Word van te maken. Als je echt WYSIWYG wil, en je documenten zijn niet te gecompliceerd, dan is MS Word of Libre-Office misschien een betere oplossing. In alle andere gevallen zou ik een editor nemen met een goede ondersteuning van latex, in combinatie met een lichtgewicht PDF-viewer met automatische "reload" functie (dus niet Adobe Acrobat :-))  ).

Ikzelf gebruik latex. De code voer ik in in gEdit, dat is de "standaard" editor in Gnome. gEdit op zichzelf is niet echt een handige editor, maar je kan er allerlei plugins aanhangen die de boel wel handig maken (een beetje zoals je XEmacs kan opleuken met allerlei plugins). gEdit heeft een speciale latex plugin, waarmee je bijvoorbeeld environments kan invoeren via pull-down menus. Je kan ook het document compileren met short-cut toetsen, en dan wordt in de achtergrond "rubber" gebruikt, en dat zorgt ervoor dat als meerdere compilatiestappen nodig zijn, dat allemaal automatisch wordt afgehandeld. Ik gebruik evince als PDF viewer, die heeft een automatische reload. Het effect is dat ik mijn source code invoer, op ctrl-alt-f2 toets (pdflatex + preview), en een seconde later is de nieuwe PDF te zien in evince. Het werkt best aardig, moet ik zeggen.

Groeten,
Wilfred


________________________________
From: Dick Hoogendijk <dick at nagual.nl>
To: tex-nl at ntg.nl
Sent: Tuesday, July 26, 2011 12:54 AM
Subject: [Tex-nl] WYSIWYG(M) LaTeX editors

Ik gebruik al een tijdje MikTeX-2.9 en Winshell en dat is erg prettig. Nu wilde ik (lui als ik ben) toch ook eens spelen met een meer WYSIWYG(M) editor. Volgens internet bronnen heb je dan maar een tweetal echte keuzes: BaKoMa TeX en LyX. De laatste heeft echter weinig stylesheets in Nederlands formaat. Zijn er plekken waar deze meer op NL toegesneden files te vinden zijn?

BaKoMa ziet er gelikt uit, maar ik krijg de indruk dat ik met een dubbele TeX installatie kom te zitten en verder kost het geloof ik ook een aardige bom duiten na 28 dagen proefdraaien.

Hebben jullie ervaring met dit soort zaken of zitten hier alleen (La)TeX werkers die plain text inkloppen. Ik houd me aanbevolen voor wat tips.
_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL at ntg.nl
http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.ntg.nl/pipermail/tex-nl/attachments/20110726/057a7ab2/attachment.html>


More information about the TeX-NL mailing list