[NTG-context] LuaTeX-Plain and OTF/TTF Fonts

Hans Hagen pragma at wxs.nl
Tue May 6 21:13:43 CEST 2014


On 5/6/2014 4:49 PM, Aire Funvake wrote:
> Dear Group,
>
> Thank you for your time. I'm starting out with TeX/ConTeXt, but
> want to arrive via LuaTeX (`luatex-plain.tex/fmt`). Managed to
> build, move and use `luatex-plain`. Have the same problem under
> MacOSX & Win7 (here is the Win-specific decription -- `%CTX%` is
> my ConTeXt root):
>
> Placed some fonts under `%CTX%\tex\texmf-fonts\otf\minion\` &
> `%CTX%\tex\texmf-fonts\otf\myriad`. Executed, the following
> commands, recognising there might be redundancy, but not sure):
>
>      mtxrun --script fonts --update --force
>      mtxrun --script fonts --update --simple
>      mtxrun --script fonts --update
>      mtxrun --script fonts --list --pattern=minion
>
> Result:
>
>      minionpro             minionprobold      MinionPro-Bold.otf
>      minionprobold         minionprobold      MinionPro-Bold.otf
>      minionproboldit       minionproboldit    MinionPro-BoldIt.otf
>      minionprobolditalic   minionproboldit    MinionPro-BoldIt.otf
>      minionproit           minionproit        MinionPro-It.otf
>      minionproitalic       minionproit        MinionPro-It.otf
>      minionpronormal       minionproit        MinionPro-It.otf
>      minionproregular      minionproregular   MinionPro-Regular.otf
>
> `hello.tex` - luatex-plain test file:
>
>      %[luatex-plain] Hello
>      %
>      font\T =minionproregular at 12pt\T
>      Hello world.
>      \bye
>
> Executed:
>
>      luatex-plain hello.tex
>
> Result:
>
> fonts : font with asked name 'minionproregular'
>        is not found using lookup 'name'
>      fonts : unknown font 'minionproregular', loading aborted
>      ! Font \ch=minionproregular at 12pt not loadable:
>        metric data not found or bad.
>
> Looked in `%CTX%\tex\texmf-cache\luatex-cache\generic\fonts\data`
> at the file `luatex-font-names.lua`. The fonts were listed. Then
> deleted the `luatex-font-names.luc` file, added the full paths
> to the fonts in front of all the file names in the `.lua` file.
>
> Running `luatex-plain hello.tex` again, works now as expected (it
> seems to recreate the `luatex-font-names.luc` automatically).
>
> Setting `OSFONTDIR` before font update and/or before running
> `luatex-plain`, have no observable effect.
>
> So, I do have a manual fix/solution. But is there an easier way?

I assume you made a plain format with:

   mtxrun --script plain --make

Then, does this work:

   mtxrun --script plain luatex-test

okay?

Hans
-----------------------------------------------------------------
                                           Hans Hagen | PRAGMA ADE
               Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands
     tel: 038 477 53 69 | voip: 087 875 68 74 | www.pragma-ade.com
                                              | www.pragma-pod.nl
-----------------------------------------------------------------


More information about the ntg-context mailing list