[Dev-luatex] Building a minimal luatex runtime environment: DVI is OK but PDF is failing

Patrick Gundlach patrick at gundla.ch
Fri Apr 2 18:31:48 CEST 2010


Hello Graham,

first of all: your setup looks okay to me and I am able to run your testfile (pdf) on a Mac exactly as you described your steps. So I think that we need to do some more bug hunting.

> I have the following set in my environment
> 
> KPATHSEA_DEBUG=-1
> KPATHSEA_DEBUG_OUTPUT=c:/kspsluatex.log
> TEXMF=C:/msys/1.0/trunk/build/texk
> TEXMFCNF=C:/msys/1.0/trunk/build/texk
> TEXMFLOG=c:/texmflog.log
> 
> At the end of c:/kspsluatex.log I see:
> 
> kpathsea: Running mktexpk --mfmode / --bdpi 72 --mag 1+0/72 --dpi 72 cmr10
> luatex.exe: fatal: kpathsea: CreateProcess() failed for `mktexpk --mfmode / --bdpi 72 --mag 1+0/72 --dpi 72 cmr10' (Error 2)


I wonder what your exact output looks like (without the KPATHSEA_DEBUG output). This for example is what I have:

This is LuaTeX, Version beta-0.53.0-2010032418 
(./ptest2.tex [1{/opt/texlive2009/texmf-var/fonts/map/pdftex/updmap/pdftex.map}
] )</opt/texlive2009/texmf-dist/fonts/type1/public/amsfonts/cm/cmr10.pfb>
Output written on ptest2.pdf (1 page, 13391 bytes).
Transcript written on ptest2.log.

I assume that your problem might be due to a missing/incomplete/... pdftex.map. If you repeat your steps with pdftex, does it work OK? What does KPATHSEA_DEBUG tell you about loading pdftex.map file? Can it find one? Does "kpsewhich pdftex.map" gives you any output? Inside the pdftex.map I have

cmr10 CMR10 <cmr10.pfb

and I think (I am not totally sure) that this is the line which makes my example work.

Patrick



More information about the dev-luatex mailing list