[pdflatex / lualatex] Foutmelding in pdflatex, geen foutmelding in lualatex, maar de PDF is incompleet
Waarde allemaal, Deze vraag komt voort uit mijn eerdere bericht omtrent pdflatex en lualatex. Ik probeerde als test een van mijn Engelse teksten (die ik normaal gesproken met LuaLaTeX compileer) te compileren met pdfLaTeX, en tot mijn verbazing gaf pdfLaTeX een foutmelding, waar LuaLaTeX geen foutmelding gaf. Hieronder een minimal working example: \documentclass[11pt, twoside]{book} \usepackage{amsmath} \usepackage{bm} \begin{document} %------------------------------------------------------------------------------- % Indien gecompileerd met pdflatex: % % ! Bad mathchar (460267). % \bm@command ->\mathaccent 460267 % % l.15 $\bm{\hat B} % = \bm{\hat w} \times \bm{\hat f}$ % % Indien gecompileerd met lualatex: geen foutmelding, maar de boldface B komt % niet in de PDF %------------------------------------------------------------------------------- $\bm{\hat B} = \bm{\hat w} \times \bm{\hat f}$ \end{document} Zoals in het commentaar: als ik dit MWE compileer met pdfLaTeX krijg ik een foutmelding over de \bm{\hat B}. Als ik met LuaLaTeX compileer dan krijg ik geen foutmelding, maar de boldface B komt niet voor in het document. In de logfile van LuaLaTeX is een aanwijzing voor het probleem: Missing character: There is no (U+705EB) in font cmr10! De oplossing is : \bm{\hat{B}} Mijn vraag is: - waarom geeft pdfLaTeX een andere foutmelding dan LuaLaTeX in dit geval? - is er een manier om LuaLaTeX dusdanig in te stellen dat er een foutmelding komt in een gaval als dit? - waarom komen de lower case letters wel ongeschonden door de compilatie maar de upper case B niet? Groeten,Wilfred
Beste TeXers, Al heel lang heb ik TeX gebruikt via een macro van Sjoerd Rienstra bij mijn TSE editor. Nu moest ik naar een nieuwe computer, en bleek dat niet meer te werken. En helaas zit ik op het franse platteland met een heeeeel langzaam internet. En ik heb een paper met een deadline, die de deur uitmoet. En had werkelijk geen zin alles naar WOrd over te zetten. Dus uiteindelijk TeXlive van de DVD 2020 geïnstalleerd. Ik dacht dat nu het leed geleden was en dat ik het met TeXworks , maar ik loop tegen van alles aan. Ik gebruik Windows 10. Ik hoop dat iemand met meer ervaring me kan helpen. Ook denk ik dat ik vast niet de enige ben die als beginner tegen deze problemen aanloopt. Allereerst kon ik TeXworks helemaal niet vinden en heb het slechts aan de praat gekregen door een al correct klein bestand te openen met SAVE WITH ... Uiteindelijk, maar na veel tijd verprutst te hebben, heb ik dan toch een link in de task bar kunnen zetten. En dan wil je weten hoe deze editor werkt. Dus A short manual to Texworks gedownload en geprint. Maar dat legt een heleboel uit over TeX en met name over LaTeX, maar heel weinig over het hoe en wat van de editor zelf. Overigens is dat manual al flink oud en zou wat aanpassingen kunnen verdragen. Is er misschien ergens een echt kort manual, alleen over de werking van de editor? Dan is de inhoud van het edit-venster vreselijk klein, zodat ik mijn eigen geïmporteerde tekst alleen met een vergrootglas kan lezen. Hoe krijg ik dat groter? En de eerste twee letters van iedere regel vallen links van het scherm af. Dat is reuze vervelend bij tekst die je zelf hebt ingebracht, maar echt irritant wordt het bij foutmeldingen, waar je het bij de fout horenderegelnummer niet kan zien. Hoe krijg ik mijn beginletters ook te zien? Ik werk met plain, en de default is pdfLaTeX. Hoe kan ik de default veranderen in pdftex? Er komen vast nog meer dingen, maar oplossingen voor deze problemen zou me al heel erg helpen. Bij voorbaat dank. Misschien heeft er wel eens iets in de MAPS gestaan, maar die heb ik hier niet. En het internet is hier zo traag dat ik niet eens probeer te zoeken. Het openen van een mailtje kost menigmaal al meer dan een minuut. Als je toevallig weet waar iets staat, gaat het wel, maar echt zoeken is geen optie. Andrea de Leeuw van Weenen
On Fri, Oct 09, 2020 at 11:30:07AM +0200, andreal wrote:
Beste TeXers,
Al heel lang heb ik TeX gebruikt via een macro van Sjoerd Rienstra bij mijn TSE editor. Nu moest ik naar een nieuwe computer, en bleek dat niet meer te werken. En helaas zit ik op het franse platteland met een heeeeel langzaam internet. En ik heb een paper met een deadline, die de deur uitmoet. En had werkelijk geen zin alles naar WOrd over te zetten. Dus uiteindelijk TeXlive van de DVD 2020 geïnstalleerd. Ik dacht dat nu het leed geleden was en dat ik het met TeXworks , maar ik loop tegen van alles aan. Ik gebruik Windows 10. Ik hoop dat iemand met meer ervaring me kan helpen. Ook denk ik dat ik vast niet de enige ben die als beginner tegen deze problemen aanloopt.
Allereerst kon ik TeXworks helemaal niet vinden en heb het slechts aan de praat gekregen door een al correct klein bestand te openen met SAVE WITH ... Uiteindelijk, maar na veel tijd verprutst te hebben, heb ik dan toch een link in de task bar kunnen zetten.
En dan wil je weten hoe deze editor werkt. Dus A short manual to Texworks gedownload en geprint. Maar dat legt een heleboel uit over TeX en met name over LaTeX, maar heel weinig over het hoe en wat van de editor zelf. Overigens is dat manual al flink oud en zou wat aanpassingen kunnen verdragen. Is er misschien ergens een echt kort manual, alleen over de werking van de editor?
Dan is de inhoud van het edit-venster vreselijk klein, zodat ik mijn eigen geïmporteerde tekst alleen met een vergrootglas kan lezen. Hoe krijg ik dat groter?
En de eerste twee letters van iedere regel vallen links van het scherm af. Dat is reuze vervelend bij tekst die je zelf hebt ingebracht, maar echt irritant wordt het bij foutmeldingen, waar je het bij de fout horenderegelnummer niet kan zien. Hoe krijg ik mijn beginletters ook te zien?
Ik werk met plain, en de default is pdfLaTeX. Hoe kan ik de default veranderen in pdftex?
Er komen vast nog meer dingen, maar oplossingen voor deze problemen zou me al heel erg helpen. Bij voorbaat dank. Misschien heeft er wel eens iets in de MAPS gestaan, maar die heb ik hier niet. En het internet is hier zo traag dat ik niet eens probeer te zoeken. Het openen van een mailtje kost menigmaal al meer dan een minuut. Als je toevallig weet waar iets staat, gaat het wel, maar echt zoeken is geen optie.
Andrea de Leeuw van Weenen
Ik weet niet of het voor jou een optie is, maar je zou ook de ingebouwde notepad editor kunnen gebruiken en vanaf de command-line compileren. Notepad geeft je geen enkele hulp, maar het ondersteunt nu wel Unix line endings en grote bestanden. -- Siep Kroonenberg
Hi Siep, Ik denk dat ik me niet duidelijk genoeg heb uitgedrukt. Mijn oude vertrouwde TSE editor werkt nog steeds prima. Alleen de optie om vandaaruit direct te compileren is verdwenen. Maar ik zou natuurlijk van de command line kunnen compileren. als ik nog wist hoe dat gaat. En omdat ik dat niet wewt, heb ik me in TeXworks-avontuur gestort. Ik heb dus Windows 10 en een van de DVD 2020 geïnstallerde TeXlive. Als je me kan vertellen welk commando ik dan moet geven om mijn PLAIN TeX file om te zetten naar PDF, dan ben ik gered, en je heel dankbaar. ANdrea de Leeuw van Weenen Siep Kroonenberg schreef op 2020-10-09 12:02:
Ik weet niet of het voor jou een optie is, maar je zou ook de ingebouwde notepad editor kunnen gebruiken en vanaf de command-line compileren.
Notepad geeft je geen enkele hulp, maar het ondersteunt nu wel Unix line endings en grote bestanden.
On Fri, Oct 09, 2020 at 01:34:48PM +0200, andreal wrote:
Hi Siep,
Ik denk dat ik me niet duidelijk genoeg heb uitgedrukt. Mijn oude vertrouwde TSE editor werkt nog steeds prima. Alleen de optie om vandaaruit direct te compileren is verdwenen.
Maar ik zou natuurlijk van de command line kunnen compileren. als ik nog wist hoe dat gaat.
En omdat ik dat niet wewt, heb ik me in TeXworks-avontuur gestort. Ik heb dus Windows 10 en een van de DVD 2020 geïnstallerde TeXlive. Als je me kan vertellen welk commando ik dan moet geven om mijn PLAIN TeX file om te zetten naar PDF, dan ben ik gered, en je heel dankbaar.
De command-prompt oproepen met b.v.
windows-toets en R, dan cmd.exe
cd
Compileren via de command line is gewoon naar de juiste directory gaan en
dan:
tex bestandsnaam.tex
dan krijg je een dvi file denk ik die je dan nog verder moet omzetten naar
pdf:
dvipdfm bestandsnaam.dvi
Je kunt ook nog de tussenstap van een ps bestand nemen.
Of direct met
pdftex bestandnaam.tex
Het is dan wel belangrijk dat deze programma's in je path staan - dat wil
zeggen dat dos/windows weet waar ze staan.
Als bovenstaande niet lukt kun je mogelijk iets typen als:
C:/texlive/2020/texmf/bin/windows/pdftex bestandsnaam.tex
Of iets dergelijks (moet je even uitzoeken waar het programma staat).
De commandline starten in windows kan volgens mij door ergens onder start
bij search of run in te typen:
cmd
Maar het beste kun je gewoon op Linux overstappen ;-)
Op vr 9 okt. 2020 om 13:35 schreef andreal
Hi Siep,
Ik denk dat ik me niet duidelijk genoeg heb uitgedrukt. Mijn oude vertrouwde TSE editor werkt nog steeds prima. Alleen de optie om vandaaruit direct te compileren is verdwenen.
Maar ik zou natuurlijk van de command line kunnen compileren. als ik nog wist hoe dat gaat.
En omdat ik dat niet wewt, heb ik me in TeXworks-avontuur gestort. Ik heb dus Windows 10 en een van de DVD 2020 geïnstallerde TeXlive. Als je me kan vertellen welk commando ik dan moet geven om mijn PLAIN TeX file om te zetten naar PDF, dan ben ik gered, en je heel dankbaar.
ANdrea de Leeuw van Weenen
Siep Kroonenberg schreef op 2020-10-09 12:02:
Ik weet niet of het voor jou een optie is, maar je zou ook de ingebouwde notepad editor kunnen gebruiken en vanaf de command-line compileren.
Notepad geeft je geen enkele hulp, maar het ondersteunt nu wel Unix line endings en grote bestanden.
TeX-NL mailing list TeX-NL@ntg.nl https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl
O, wacht Siep is me voor en geeft betere instructies dan ik denk ik.
Ik gebruik ook geen Windows.
Op vr 9 okt. 2020 om 14:08 schreef J.A.J. Pater
Compileren via de command line is gewoon naar de juiste directory gaan en dan:
tex bestandsnaam.tex
dan krijg je een dvi file denk ik die je dan nog verder moet omzetten naar pdf:
dvipdfm bestandsnaam.dvi
Je kunt ook nog de tussenstap van een ps bestand nemen. Of direct met
pdftex bestandnaam.tex
Het is dan wel belangrijk dat deze programma's in je path staan - dat wil zeggen dat dos/windows weet waar ze staan. Als bovenstaande niet lukt kun je mogelijk iets typen als:
C:/texlive/2020/texmf/bin/windows/pdftex bestandsnaam.tex
Of iets dergelijks (moet je even uitzoeken waar het programma staat).
De commandline starten in windows kan volgens mij door ergens onder start bij search of run in te typen:
cmd
Maar het beste kun je gewoon op Linux overstappen ;-)
Op vr 9 okt. 2020 om 13:35 schreef andreal
: Hi Siep,
Ik denk dat ik me niet duidelijk genoeg heb uitgedrukt. Mijn oude vertrouwde TSE editor werkt nog steeds prima. Alleen de optie om vandaaruit direct te compileren is verdwenen.
Maar ik zou natuurlijk van de command line kunnen compileren. als ik nog wist hoe dat gaat.
En omdat ik dat niet wewt, heb ik me in TeXworks-avontuur gestort. Ik heb dus Windows 10 en een van de DVD 2020 geïnstallerde TeXlive. Als je me kan vertellen welk commando ik dan moet geven om mijn PLAIN TeX file om te zetten naar PDF, dan ben ik gered, en je heel dankbaar.
ANdrea de Leeuw van Weenen
Siep Kroonenberg schreef op 2020-10-09 12:02:
Ik weet niet of het voor jou een optie is, maar je zou ook de ingebouwde notepad editor kunnen gebruiken en vanaf de command-line compileren.
Notepad geeft je geen enkele hulp, maar het ondersteunt nu wel Unix line endings en grote bestanden.
TeX-NL mailing list TeX-NL@ntg.nl https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl
On 10/9/2020 11:30 AM, andreal wrote:
Beste TeXers, ...
je kunt https://www.scintilla.org/SciTE.html proberen .. relatief klein (qua download) en dan zoals siep suggereert tex vanaf de console runnen (of een vande scite peoperties files aanpassen azodat je tex runt met een klik) Hans ----------------------------------------------------------------- Hans Hagen | PRAGMA ADE Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands tel: 038 477 53 69 | www.pragma-ade.nl | www.pragma-pod.nl -----------------------------------------------------------------
TeXworks doet helemaal niets speciaals als editor, de enige handige features zijn
- automatische compilatie (met synctex, dat neemt ook afhankelijkheden als bibtex automatisch mee)- automatisch afbeelden van de PDF (en mogelijkheid om te compileren met de PDF "open", dat kan niet met Acrobat Reader)
- syntax highlighting- mogelijkheid om bibtex files te creeren / onderhouden
TeXworks is een "lichtgewicht" editor.
In de linkerbovenhoek van TeXworks zou een groene knop moeten zitten met daarnaast een pulldown menu -> klik op het menu om de gewenste compilatie in te stellen. TeXworks heeft een auto-save functie. "plain" is zeker een optie.
Om TeXworks als default in te stellen: ga via de explorer naar een .tex bestand, rechtermuisklik -> "eigenschappen" -> "openen met" -> kies TeXworks
Als je TeXworks installeert komt het niet in het standaard PATH van Windows terecht, dus in voorkomende gevallen zul je moeten klikken naar de locatie waar TeXLive geinstalleerd is.
Groeten,Wilfred
On Friday, October 9, 2020, 6:31:26 PM GMT+9, andreal
Wilfred, Haast alles wat je opsomhad ik inmiddels ontdekt, maar wat bedoel je met äuto save". Kan ik het lijstje met compilatie optes bewerken en zo ja, hoe? Of kan ik de keuze pdftex permanent maken? En hoe dan? Andrea Bedankt voor het meedenken. Wilfred van Rooijen schreef op 2020-10-09 13:22:
TeXworks doet helemaal niets speciaals als editor, de enige handige features zijn
- automatische compilatie (met synctex, dat neemt ook afhankelijkheden als bibtex automatisch mee) - automatisch afbeelden van de PDF (en mogelijkheid om te compileren met de PDF "open", dat kan niet met Acrobat Reader)
- syntax highlighting - mogelijkheid om bibtex files te creeren / onderhouden
TeXworks is een "lichtgewicht" editor.
In de linkerbovenhoek van TeXworks zou een groene knop moeten zitten met daarnaast een pulldown menu -> klik op het menu om de gewenste compilatie in te stellen. TeXworks heeft een auto-save functie. "plain" is zeker een optie.
Om TeXworks als default in te stellen: ga via de explorer naar een .tex bestand, rechtermuisklik -> "eigenschappen" -> "openen met" -> kies TeXworks
Als je TeXworks installeert komt het niet in het standaard PATH van Windows terecht, dus in voorkomende gevallen zul je moeten klikken naar de locatie waar TeXLive geinstalleerd is.
Groeten, Wilfred
On Friday, October 9, 2020, 6:31:26 PM GMT+9, andreal
wrote: Beste TeXers,
Al heel lang heb ik TeX gebruikt via een macro van Sjoerd Rienstra bij
mijn TSE editor. Nu moest ik naar een nieuwe computer, en bleek dat niet meer te werken. En helaas zit ik op het franse platteland met een heeeeel langzaam internet. En ik heb een paper met een deadline, die de deur uitmoet. En had werkelijk geen zin alles naar WOrd over te zetten. Dus uiteindelijk TeXlive van de DVD 2020 geïnstalleerd. Ik dacht dat nu het leed geleden was en dat ik het met TeXworks , maar ik loop tegen van alles aan. Ik gebruik Windows 10. Ik hoop dat iemand met meer ervaring me kan helpen. Ook denk ik dat ik vast niet de enige ben die als beginner tegen deze problemen aanloopt.
Allereerst kon ik TeXworks helemaal niet vinden en heb het slechts aan
de praat gekregen door een al correct klein bestand te openen met SAVE
WITH ... Uiteindelijk, maar na veel tijd verprutst te hebben, heb ik dan toch een link in de task bar kunnen zetten.
En dan wil je weten hoe deze editor werkt. Dus A short manual to Texworks gedownload en geprint. Maar dat legt een heleboel uit over TeX en met name over LaTeX, maar heel weinig over het hoe en wat van de editor zelf. Overigens is dat manual al flink oud en zou wat aanpassingen kunnen verdragen. Is er misschien ergens een echt kort manual, alleen over de werking van de editor?
Dan is de inhoud van het edit-venster vreselijk klein, zodat ik mijn eigen geïmporteerde tekst alleen met een vergrootglas kan lezen. Hoe krijg ik dat groter?
En de eerste twee letters van iedere regel vallen links van het scherm
af. Dat is reuze vervelend bij tekst die je zelf hebt ingebracht, maar echt irritant wordt het bij foutmeldingen, waar je het bij de fout horenderegelnummer niet kan zien. Hoe krijg ik mijn beginletters ook te zien?
Ik werk met plain, en de default is pdfLaTeX. Hoe kan ik de default veranderen in pdftex?
Er komen vast nog meer dingen, maar oplossingen voor deze problemen zou me al heel erg helpen. Bij voorbaat dank. Misschien heeft er wel eens iets in de MAPS gestaan, maar die heb ik hier niet. En het internet is
hier zo traag dat ik niet eens probeer te zoeken. Het openen van een mailtje kost menigmaal al meer dan een minuut. Als je toevallig weet waar iets staat, gaat het wel, maar echt zoeken is geen optie.
Andrea de Leeuw van Weenen
_______________________________________________ TeX-NL mailing list TeX-NL@ntg.nl https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl _______________________________________________ TeX-NL mailing list TeX-NL@ntg.nl https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl
"Auto save" -> als je op de compileerknop drukt, wordt de file automatisch opgeslagen.
Voor de rest: ik neem aan dat TeXworks de optie "pdftex" heeft. Ik neem aan dat TeXworks een manier heeft om de "voorkeursinstellingen" op te slaan, ik neem aan dat je daar dan "pdftex" als standaard in kan stellen. Ik gebruik zelf bijna nooit TeXworks, en de weinige keren dat ik het gebruik zet ik gewoon met de muis de gewenste compiler. Dat hoef je maar een keer te doen, daarna gewoon op de groene knop drukken en wachten tot de compilatie klaar is.
Compileren vanaf de command line:
- comand line tool openen in Windows (Windows 10 heeft denk ik de "Windows Power Shell" als standaard, dat is een goede optie)- om pdftex te gebruiken zal je moeten weten waar de binary is geinstalleerd, dus zoek onder TeXLive\texmf\bin of iets dergelijks- dan vanaf de command line C:\TeXLive\texmf\bin\pdftex of iets in die geest
Ik gebruik bijna nooit Windows dus ik weet niet precies hoe het zit.
Groeten,Wilfred
On Friday, October 9, 2020, 8:51:44 PM GMT+9, andreal
TeXworks doet helemaal niets speciaals als editor, de enige handige features zijn
- automatische compilatie (met synctex, dat neemt ook afhankelijkheden als bibtex automatisch mee) - automatisch afbeelden van de PDF (en mogelijkheid om te compileren met de PDF "open", dat kan niet met Acrobat Reader)
- syntax highlighting - mogelijkheid om bibtex files te creeren / onderhouden
TeXworks is een "lichtgewicht" editor.
In de linkerbovenhoek van TeXworks zou een groene knop moeten zitten met daarnaast een pulldown menu -> klik op het menu om de gewenste compilatie in te stellen. TeXworks heeft een auto-save functie. "plain" is zeker een optie.
Om TeXworks als default in te stellen: ga via de explorer naar een .tex bestand, rechtermuisklik -> "eigenschappen" -> "openen met" -> kies TeXworks
Als je TeXworks installeert komt het niet in het standaard PATH van Windows terecht, dus in voorkomende gevallen zul je moeten klikken naar de locatie waar TeXLive geinstalleerd is.
Groeten, Wilfred
On Friday, October 9, 2020, 6:31:26 PM GMT+9, andreal
wrote: Beste TeXers,
Al heel lang heb ik TeX gebruikt via een macro van Sjoerd Rienstra bij
mijn TSE editor. Nu moest ik naar een nieuwe computer, en bleek dat niet meer te werken. En helaas zit ik op het franse platteland met een heeeeel langzaam internet. En ik heb een paper met een deadline, die de deur uitmoet. En had werkelijk geen zin alles naar WOrd over te zetten. Dus uiteindelijk TeXlive van de DVD 2020 geïnstalleerd. Ik dacht dat nu het leed geleden was en dat ik het met TeXworks , maar ik loop tegen van alles aan. Ik gebruik Windows 10. Ik hoop dat iemand met meer ervaring me kan helpen. Ook denk ik dat ik vast niet de enige ben die als beginner tegen deze problemen aanloopt.
Allereerst kon ik TeXworks helemaal niet vinden en heb het slechts aan
de praat gekregen door een al correct klein bestand te openen met SAVE
WITH ... Uiteindelijk, maar na veel tijd verprutst te hebben, heb ik dan toch een link in de task bar kunnen zetten.
En dan wil je weten hoe deze editor werkt. Dus A short manual to Texworks gedownload en geprint. Maar dat legt een heleboel uit over TeX en met name over LaTeX, maar heel weinig over het hoe en wat van de editor zelf. Overigens is dat manual al flink oud en zou wat aanpassingen kunnen verdragen. Is er misschien ergens een echt kort manual, alleen over de werking van de editor?
Dan is de inhoud van het edit-venster vreselijk klein, zodat ik mijn eigen geïmporteerde tekst alleen met een vergrootglas kan lezen. Hoe krijg ik dat groter?
En de eerste twee letters van iedere regel vallen links van het scherm
af. Dat is reuze vervelend bij tekst die je zelf hebt ingebracht, maar echt irritant wordt het bij foutmeldingen, waar je het bij de fout horenderegelnummer niet kan zien. Hoe krijg ik mijn beginletters ook te zien?
Ik werk met plain, en de default is pdfLaTeX. Hoe kan ik de default veranderen in pdftex?
Er komen vast nog meer dingen, maar oplossingen voor deze problemen zou me al heel erg helpen. Bij voorbaat dank. Misschien heeft er wel eens iets in de MAPS gestaan, maar die heb ik hier niet. En het internet is
hier zo traag dat ik niet eens probeer te zoeken. Het openen van een mailtje kost menigmaal al meer dan een minuut. Als je toevallig weet waar iets staat, gaat het wel, maar echt zoeken is geen optie.
Andrea de Leeuw van Weenen
_______________________________________________ TeX-NL mailing list TeX-NL@ntg.nl https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl _______________________________________________ TeX-NL mailing list TeX-NL@ntg.nl https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl
TeX-NL mailing list TeX-NL@ntg.nl https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl
On 09/10/2020 13:51, andreal wrote:
Kan ik het lijstje met compilatie optes bewerken en zo ja, hoe? Of kan ik de keuze pdftex permanent maken? En hoe dan?
Bedoel je misschien 'preferences', tabblad `Typesetting' Daar staat een lijstje met zoekpaden, een lijstje met `processing tools' (pdftex, context, etc.) en onderaan de keuze voor de `default' processing tool: bijv. pdftex groet, Mark -- Anyone who isn't confused really doesn't understand the situation. -Edward R. Murrow
Ik wil het onderwerp TeXworks nu afsluiten. Dankzij Sieps precieze instructie run ik pdftex nu `buitenom' met pdftex <bestandsnaam> op de command line. Vroeger deed ik dat een enkele keer, als er een definitieve versie naar de drukker moest, maar ik meen dat daar een hele reeks parameters aan te pas kwam. Het lijkt of niemand nog met Windows werkt. Maar na jaren door de universiteit tot dat besturingssysteem veroordeeld te zijn dan nog op iets anders over te stappen is ook zo wat, en zeker als je nog in diverse projecten zit niet echt aan te raden.En als je 79 bent, vind je het al mooi als je je oude kunstjes nog kunt doen en zit je niet op een ander besturingssysteem te wachten. Blijft het feit dat TeXlive met TeXworks komt en dat er daarmee allerlei problemen zijn. En dat bij iets wat aangeprezen wordt als een eenvoudige instap in de TeXwereld. Mocht ik in de nabije toekomst wat meer tijd hebben, wil ik zeker proberen er toch nog eens naar te kijken. Misschien is er ergens een knop om te zetten zodat het wel werkt. Alle meedenkers hartelijk bedankt. Met vriendelijke groet, Andrea de Leeuw van Weenen
Het lijkt of niemand nog met Windows werkt. Maar na jaren door de universiteit tot dat besturingssysteem veroordeeld te zijn dan nog op Ik denk dat de meeste tex gebruikers (afgezien van on line web gebruikers) met windows werken (ik zelf run tex onder windows ed op wat
On 10/9/2020 7:50 PM, andreal wrote: linux servers) op bijeenkomsten zie je een mix: windows, osx, linux, soms wat bsd (in volgorde van aantal) in texlive worden de native windows binaries zeer actief in japan door Akira onderhouden, en daar is windows zeer populair; ze hebben er trouwens pakweg 4 engines voor cjk rendering Hans ----------------------------------------------------------------- Hans Hagen | PRAGMA ADE Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands tel: 038 477 53 69 | www.pragma-ade.nl | www.pragma-pod.nl -----------------------------------------------------------------
participants (6)
-
andreal
-
Hans Hagen
-
J.A.J. Pater
-
Mark van Turnhout
-
Siep Kroonenberg
-
Wilfred van Rooijen