Zo is het maar net! LaTeX valt echt niet mee, en zoals Hans al zegt: de standaardopmaak van een LaTeX-proefschrift is foeilelijk. Ik ben momenteel ook een promovendus aan het helpen met het afronden van een proefschrift, op te maken in de stijl die ik destijds voor mijn eigen proefschrift maakte, maar nu ik daarin kleine aanpassingen wil maken, weet ik soms zelf nauwelijks wat al die commando's betekenen. Zoals ik ooit zei in de titel van een lezing voor de NTG: TeX is net het evangelie: het is niet voor iedereen. En toch gaat er geen tekst voorbij of ik schrijf em in Emacs/LaTeX, converteer em naar OpenOffice en dan naar Word. Áls je eenmaal verkocht bent, ga je ook niet meer terug. Tegen sommige secularisten mag je dat misschien niet zeggen, maar dat is met het evangelie net zo... Hart.gr., Maarten Op Monday 09 May 2011 15:35:32 Hein Zelle schreef:
Wybo Dekker wrote:
Als je als student niet zelf je werkstukjes wil maken, wees dan een held en huur een professionele typsetter. Maar dat is misschien te duur, en tja, dan is er misschien wel een nerd op internet te vinden ;-))
Daar werd dus om gevraagd. Neemt niet weg dat ik niet begrijp dat een universiteit blijkbaar documenten in Latex vraagt, maar daar haar studenten niet in op lijkt te leiden.
Het zou ook wel eens kunnen dat de student zelf tot de conclusie is gekomen dat het beter in LaTeX kan, of dat door iemand anders aangeraden gekregen heeft. Ik heb onlangs iemand geholpen die dezelfde conclusie trok met een proefschrift, na hopeloos vastgelopen te zijn in word.
Hoewel ik zou aanmoedigen dat iemand zelf leert LaTeX te gebruiken (en dat is met bovenstaand proefschrift ook gebeurd), denk ik dat het voor een afstudeerscriptie van 50 pagina's nog wel eens flink tegen kan vallen. De hoeveelheid tijd die je nodig hebt om dat echt goed te krijgen als je nog niets van LaTeX weet is behoorlijk hoog. Of je goed moet keuren dat iemand zijn/haar scriptie betaald wil laten opmaken laat ik maar in het midden, dat hangt misschien van het soort opleiding af.
Lastige voorbeelden waar ik bij de genoemde scriptie tegenaan liep (die kostten mij als "expert" nog aardig wat moeite!):
- headers / footers (fancyheader) - waanzinnige tabellen, hetzij over meerdere pagina's, hetzij veel gemergede cellen, met soms 90 graden geroteerde tekst erin - opmaak van captions onder figuren en tabellen - referenties in specifieke formats
Alles is uiteindelijk met wat moeite gelukt, alleen bij de referenties heeft de promovenda uiteindelijk de handoek in de ring gegooid, en alles handmatig ingevuld. De energie was op, geloof ik :-)
Groeten, Hein Zelle
-- Dr. P.M. Wisse Weblog (Dutch; gewijzigd!): http://pmwisse.blogspot.com Assistant Professor of Dogmatics and Ecumenics Faculty of Theology VU University Amsterdam Research Fellow Research Group Theology in a Postmodern Context Catholic University of Leuven, Belgium Editor of Ars Disputandi The Online Journal for Philosophy of Religion http://www.ArsDisputandi.org