Hoi Wilfred, Wat een gepassioneerd relaas! Je verleidt me om off-topic te reageren...
Ik vind het erg jammer om te realiseren dat standaardwerken a la dat van Knuth anno tegenwoordig niet meer geschreven kunnen worden. Het is een paradoxale situatie: moderne software e.d. maakt het makkelijker dan ooijt om technische boeken te schrijven: het maken van grafieken, figuren, wiskundige notaties, etc, het is allemaal makkelijker dan ooijt te voren en in veel gevallen te realiseren met gratis software.
Ik denk dat onze mentaliteit aan het veranderen is; ik hoor steeds vaker geluiden van mensen die uit de economische rattenrace willen stappen, die ons nu opjaagt tot sneller of vaker presteren dan de buurman, zonder al te veel oog voor kwaliteit. Juist de kwaliteit van leven doet steeds meer mensen afkeren van deze vorm van maatschappij, en zoeken naar uitwegen via zaken als Permacultuur, Ecovillages, Occupy bewegingen enzovoort. De ggd lijkt te zijn dat mensen terug willen naar handelen vanuit hun hart of idealen, in plaats van handelen vanuit een boekhoudersmentaliteit. Daarin zullen grootschalige instituten niet mee kunnen komen, maar met kleinschaligheid en diversiteit zijn we zowiezo beter af. Op de universiteiten heb ik wel enige hoop, die voelen zich onplezierig meegesleerd in een economische maalstroom.
Maar ik weet ook van de gevaren van de digitale technologie. Uitgeverij Springer heeft het aangedurfd om een standaardwerk in 5 delen uit te geven over kernreactorfysica, […] dus nu de PDF gratis downloaden als torrent […]
Kwalijk. Het probleem ligt volgens mij niet bij de digitale techniek, maar bij het denken van de copyrightschenders die niet beseffen dat geld een instrument is om datgene te ondersteunen waarin je gelooft. Ik beken dat ik als jongentje met veel kennishonger ook uren in copyshops heb gestaan om datasheets en boeken over de 68000 CPU te kopieren. Alle media die je uiteindelijk toont aan gebruikers leent zich voor de een of andere vorm van "scraping" dus mediabeveiliging is gedoemd om te falen. Altijd weer.
Om met een collega te spreken: "Je moet de studenten niet te goed opleiden, want voor je het weet zijn ze slimmer dan wij en dan zitten wij zonder werk." Lang leve slechte tekstboeken!
Goh, dit is wel heel bijzonder. Ik dacht dat je door onderzoek in je specialisme wel voor zou moeten kunnen blijven op studenten… en ik dacht ook dat slimheid niet te doceren viel, hooguit kennis. Snap ik blijkbaar weer niets van deze wereld. Groet, -Rick