Als pedagogisch werk is er wel het een en ander op aan te merken - de eenheid "Augustijn" wordt al in de inleiding gebruikt maar wordt nergens gedefinieerd, net als de "(Didot)punten", hoewel men in het "voorwoord" wel de opmerking maakt dat alles is opgemeten met een micrometer. Kortom, het wordt allemaal niet echt duidelijk.

Men heeft het over een "zethaak", als in de zinsnede "[...] voor zover als dit erop ging in de haak gezet". Is dit de oorsprong van de uitdrukking dat iets "niet in de haak" is?

Wilfred



On Tuesday, November 21, 2017 1:00 AM, Bas Dekker (TeXniek) <texnics@digifuga.nl> wrote:



Beste vrienden, 


Voor deze keer stel ik geen vraag, maar kom ik iets brengen: een scan van een boek uit mijn bibliotheek waar ik iets uit op moest zoeken.

Het betreft een boekje uitgegeven rond 1950 met lettertype-metrieken voor het berekenen van het aantal karakters per regel en regels per pagina's voor drukkers. 

Het bijzondere is dat het een Nederlandse uitgave is waar alles in Augustijnen wordt berekend. 

Het heeft dus niets (of eigenlijk alles) met TeX te maken, maar ik wilde jullie deze lectuur niet onthouden. En ik vermoed dat het enkelen tussen jullie wel zal kunnen boeien. Schroom niet om jullie reacties te delen ;-)

Het staat hier: wmv.digifuga.nl/texnics/HL.pdf  (de paginanummers zijn helaas bij de scan verloren gegaan, maar de tekst is compleet)

Hartelijke groeten uit de Auvergne, 


 



Bas Dekker 
(sub-account voor TeXniek)

Postbus 11088
1001 GB Amsterdam

+31 (0)6 25 00 32 78









_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl