Beste Frans,

Berichten van de TeX-NL lijst belanden (meestal) in de SPAM, in mijn geval (email accout van Yahoo). Dus ik zou zeggen: check je spambox. Er was recentelijk een vraag (in het Duits) op de lijst. De originele mail arriveerde zonder problemen, maar het antwoord van Piet van Oostrum zat in mijn SPAM box.

Ik wil best iets schrijven voor MAPS, maar ik heb al jaren geen contributie betaald voor de NTG :-))

Ik woon in Japan, dus mijn ervaringen met drukken en binden zijn misschien niet representatief voor de situatie in NL.

EPUB versie 3 heeft ondersteuning voor MathJax, waarmee je vergelijkingen e.d. op websites kan tonen.

Het grootste probleem is dat een ereader geen concept van "paginering" heeft. Dus als je een pagina "omslaat" dan gaat het apparaat de volgende pagina uitrekenen, dwz de ereader berekent het begin en eind van de volgende pagina aan de hand van de (XML info) in het "brondocument". Als je de lettergrootte aanpast gebeurt hetzelfde. Met platte tekst is dat niet zo'n probleem, maar met (veel) vergelijkingen is het blijkbaar nogal een gedoe (de Calibre ereader op mijn PC had soms 45 seconden nodig om een bladzij om te slaan, dat is echt onaanvaardbaar als "leeservaring"). Ik heb dat opgelost door het brondocument op te splitsen in (kleine) stukken. Op die manier duurt het 1 tot 2 seconden om een bladzij om te slaan.

Groeten,
Wilfred






On Saturday, August 19, 2023 at 05:01:55 AM GMT+9, Frans Goddijn <frans@goddijn.com> wrote:


Dag Wilfred,

Vandaag kreeg ik onderstaand bericht binnen. 

Jouw bericht van gisteren aan de TEX-NL lijst kreeg ik niet, dus kennelijk werkt de verspreiding ervan niet optimaal.

Ik ben wel benieuwd naar je ervaringen met het vervaardigen van je boek.

Zou je er wat over kunnen schrijven voor de MAPS? Met bijvoorbeeld een hoofdstuk (of deel ervan) in de MAPS en een artikel over hoe je dat in de loop van de tijd tot stand hebt gebracht. 

Ook ben ik benieuwd waar je tegenaan bent gelopen toen je keek hoe je het boek kon laten drukken/binden. Wat zijn voor zoiets momenteel de mogelijkheden en kosten?

Ik denk dat veel lezers dat fascinerend zullen vinden.

Ook je stap naar het Kindle formaat. Ik heb jaren terug eens een ePub geprobeerd te maken, was een krukkig gedoe.

Ik hoor graag!

Hartelijke groet,

Frans



Op 17 aug. 2023, om 11:33 heeft Cornie Malan <Cornelis.Malan@capetown.gov.za> het volgende geschreven:

Did you consider converting the pdf to Kindle?
 
 
c-:
 
From: Wilfred van Rooijen <wvanrooijen@yahoo.com> 
Sent: Thursday, 17 August 2023 11:12
To: TEX-NL : de Nederlandstalige Discussie Lijst Over TeX En Companen <tex-nl@ntg.nl>
Subject: [Tex-nl] Ervaringen met Kindle editie van (wetenschappelijk) tekstboek in LaTeX
 
CAUTION: This email originated outside of the City of Cape Town’s network. Please do not click on any links or open attachments unless you know and trust the source. STOP. THINK. VERIFY.

 

Het is stil op deze lijst, laat ik mijn nieuwste ervaringen met jullie delen om de stilte te doorbreken.
 
Ik geef college kernreactorfysica. Ik gebruik daarvoor een tekstboek met 352 opgaven. Helaas zijn er geen uitwerkingen van die opgaven, en in de loop van jaren heb ik in de avonduren en verloren weekenden alle opgaven uitgewerkt en in LaTeX gezet.
 
352 uitwerkingen, PDF, JIS B5, 690 pagina's, duizenden vergelijkingen, tientallen figuren en tabellen, tientallen voetnoten, 44 referenties. De figuren heb ik gemaakt met matplotlib (Python) in PDF, en een klein aantal scans en exports van andere software (JPG). Tientallen diagrammen met PGF TikZ.
 
De LaTeX-versie heb ik gemaakt met pdflatex en memoir class, en een aantal extra stylefiles.
 
Ik heb een ISBN aangevraagd en het boek gepubliceerd - omdat het kan. Maar de kosten (drukken, binden, en verzenden) zijn erg hoog. Ik heb daarom besloten om een Kindle versie te maken en via Kindle Direct Publishing te publiceren.
 
Ervaringen: het EPUB-formaat is niet echt heel geschikt voor wetenschappelijk werk, maar ik heb het toch heel aardig weten te converteren.
 
1. Conversie van latex naar html met make4ht, met mathml en mathjax. De resulterende HTML is van goede kwaliteit. Het nadeel van make4ht is dat niet alles goed gaat, en je krijgt daar geen foutmeldingen over. Dingen als multicolumn in tabellen, tabellen met 'S' formaat (pakket siunitx), vergelijkingen met \text{}, dat soort dingen levert problemen. Dus na wat geploeter heb ik een soort conversiescriptje gemaakt dat de meeste dingen automatisch omzet. Het grootste probleem is dat zelfs als make4ht geen foutmeldingen geeft, er toch (kleine) foutjes in de HTML zitten. De enige oplossing is om de zaak te openen in een browser en met de hand te checken.
 
2. Conversie van HTML naar EPUB met pandoc. Als de source HTML in orde is, dan is deze stap relatief makkelijk, maar er kunnen toch foutjes zijn, met name in tabellen, dingen als subfigures, gebruik van "cases" in vergelijkingen, dat gaat allemaal niet goed. De enige oplossing is om met de hand de source files aan te passen.
 
3. De resulterende EPUB kan je openen, maar niet alle ereader software kan ermee uit voeten. Calibre doet het goed. Het is belangrijk om het source document op te delen in "\parts", omdat de EPUB is gesegmenteerd op de parts. Bijvoorbeeld, een \part{} met drie \chapter{} is te traag, maar 1 \chapter per \part en het loopt heel aardig. In mijn geval: als de HTML foutloos is, dan is de EPUB ook foutloos. De opmaak is niet heel fraaij, maar dat is inherent aan het EPUB gebeuren - dat is nou eenmaal voornamelijk voor platte tekst.
 
4. De conversie van EPUB naar het Kindle formaat (AZW3, via de Amazon upload site) is niet vlekkeloos, maar >99% komt goed door de conversie, dus dat is aanvaardbaar wat mij betreft. Ik ben bang dat de resultaten nogal zullen verschillen als functie van de ereader.... En ik heb tevens de source ge-upload voor een paperback versie. De PDF versie van mijn boek is 9.8 MB, de EPUB versie 13.2 MB.
 
Groeten,
Wilfred

===============================================================

This message has been analyzed by Deep Discovery Email Inspector.

 

===============================================================

This message has been analyzed by Deep Discovery Email Inspector.

_______________________________________________
TeX-NL mailing list -- tex-nl@ntg.nl
To unsubscribe send an email to tex-nl-leave@ntg.nl