Oeh, scientific word! The way back machine! We gaan terug naar de eeuwwisseling, 2000, 2001....

Vroegah, in die goede oude tijd..... studeerde ik af op de TU Delft bij de vakgroep "Akoestische en Seismische Technieken" (AKST), en die groep was weer onderverdeeld in 3 hoofdzaken, te weten electro-akoestiek (luidsprekers & microfoons), psycho-akoestiek (o.a. dingen als "geluidsoverlast", maar ook compressietechnieken als MP3, dat stond toen nog in de kinderschoenen), en seismiek. De seismiekers hadden het geld, want die werkten voor Shell, Saudi-Aramco, Chevron, etc.

De seismiekers waren van de harde wetenschap, en op de "akoestiekers" werd nogal neergekeken, want die werkten met boterzachte parameters als "spraakverstaanbaarheid", "ruimtelijke kleuring" en dat soort dingen meer.

Ik studeerde af bij electro-akoestiek, en wij moesten een aantal praktica doen. De seismiekers moesten al hun verslagen verplicht in LaTeX schrijven, en aangezien ik niet wenste onder te doen voor de seismiekers ben ik toen met LaTeX begonnen. Een andere reden was dat ik op dat moment (ik was toen 22, 23) nog nooijt een eigen PC had gehad (mijn ouders hadden wel een PC maar die gebruikte ik nooijt), dus ik had nog nooijt met Windows of MS Word gewerkt. Mijn eerste ervaringen met computers was met een Sun workstation (nog met van kleine SPARC-terminal-pizzadoosjes), PINE voor email, LaTeX voor tekstverwerken. Er stond een versie van teTeX op de Sun. De Sun werd later vervangen door een Ultra-80 met een nieuwere versie van Solaris en teTeX v3 .

Bij de vakgroep Quantum Transport (QT) gebruikte men in die tijd Scientific Word voor de afstudeerverslagen maar daar was men niet altijd even tevreden over. De vakgroep Optica gebruikte Word Perfect maar dat liep in die dagen ook al op zijn eind. In die periode kwam ook de eerste Star Office beschikbaar, ik heb dat nog geinstalleerd op de Sun, maar dat werkte vrij slecht via de terminals, het was iets te zwaar wat betreft de GUI. Voor email schakelden we na verloop van tijd over op Netscape.

De Sun had een dikke HP PS printer die werd aangestuurd via FTP en dat was ideaal, want nooijt gehannes met printer-drivers. Gewoon ff een PS-je maken en hoppakee.

Wilfred


On Monday, July 18, 2016 7:58 AM, Johan Wevers <johanw@vulcan.xs4all.nl> wrote:


On 17-07-2016 16:47, Frans Goddijn wrote:

> Van TeX-installaties zijn in de jaren '90 wel commerciƫle pakketten
> geweest (ik ben de namen vergeten) die dan makkelijk waren al liepen ze
> een beetje achter.

Ik heb hier nog een originele CD liggen van Scientific Word (gekregen
omdat ze een bestand van mij als voorbeeld wilden gebruiken), dat was
een WYSIWYG editor die bestanden als LaTeX opsloeg. Helaas was de
gegenereerde LaTeX van zo'n erbarmelijke kwaliteit dat veel journals al
op voorhand zeiden dat ze dat niet wensten te ontvangen.

--
ir. J.C.A. Wevers
PGP/GPG public keys at http://www.xs4all.nl/~johanw/pgpkeys.html


_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
https://mailman.ntg.nl/mailman/listinfo/tex-nl