Op 18 dec. 2015, om 02:39 heeft Wilfred van Rooijen <wvanrooijen@yahoo.com> het volgende geschreven:


Het is trouwens de laatste tijd erg rustig op de lijst. Is iedereen met pensioen of gaan we tegenwoordig massaal naar Stack Exchange?

Ik had geen idee wat Stack Exchange is maar nu zie ik het, bijvoorbeeld:
http://tex.stackexchange.com/questions/271078/texmaker-and-texshop-not-working-after-installation-of-el-capitan

Daar staat een mogelijke oplossing voor een acuut probleem dat ik had nadat ik de nieuwste versie van OSX had geïnstalleerd. 

Mijn LaTeX setup, die sinds m’n overstap (dankzij o.a. Siep Kroonenberg) van Windows naar Mac prima werkte en doorgaans 'vanzelf’ meeverhuisde, bleek niet meer te functioneren. Ik had wel via Google gezocht naar een oplossing maar vermoedelijk doordat ik El Capitan als een van de eersten installeerde, waren er nog niet veel anderen met hetzelfde probleem en zag ik ook nog geen oplossing. Wel werd duidelijk dat El Capitan werken met bepaalde systeem-mappen niet meer toestond en het leek me dat een aantal mappen met LaTeX bestanden nu niet meer konden worden gevonden, of niet meer bestonden.

ConTeXt werkte nog wel en ik heb dan maar besloten daarmee verder te gaan. 

Willi Egger hielp me met het omzetten van briefhoofden en dergelijke naar ConTeXt en enkele andere documenten die ik in de loop der jaren met LaTeX en diverse 'stylefiles' in elkaar had gezet en stukje bij beetje had aangepast. 

Wel veel werk ineens maar het dwong ons ook om alles even fris te bekijken. Iets helemaal opnieuw doen levert overzichtelijker code op dan een kluwen waar ik ten dele al zo’n twintig mee had gewerkt. Van sommige dingen wist ik echt niet meer waar e.e.a. ook alweer stond bijvoorbeeld.

Een mooi ‘nieuwtje’ voor mij was de mogelijkheid om een spreadsheet te kunnen exporteren naar komma-gescheiden bestand en die in te laten lezen in een .tex bestand waardoor het betreffende overzicht fraai kan worden getypeset. Een Excel bestand dat ik ontving, kon ik omzetten in Numbers van OSX, daarin kon ik de indeling van de rijen en kolommen al wat (in mijn ogen) logischer maken en dat kon dan weer door ConTeXt worden getypeset. 

Groet,

Frans