"vind maar eens een student die iets van LaTeX weet....."

Ik vind het leuk om hier toch nog eens te noemen dat ik mijn vwo lln, die wiskunde D (en dus ook B) doen, als praktische opdracht geef een werkstuk in LaTeX te zetten. Na eerste hobbels overwonnen te hebben worden de meesten echt enthousiast en blijven LaTeX gebruiken. Als er vraag is kan ik voorbeeld(en) toezenden.

Ben


Op 27 juni 2013 01:00 schreef Wilfred van Rooijen <wvanrooijen@yahoo.com> het volgende:
Hallo allemaal,

>Ik heb als student nog ooit een bijbaantje gehad om het boek waar mijn

>prof mee bezig was in LaTeX om te zetten. Voordeel was inderdaad dat ik
>wist waar het over ging en er al vast de nodige fouten in formules
>uitgehaald heb die een ingehuurde Indier beslist niet had gevonden. Voor
>zoiets studenten gebruiken is denk ik nog goedkoper dan Indiers: ze zijn
>ook niet heel duur qua uurloon en veel productiever, spreken dezelfde
>taal en je kunt op de gang even vlug wat doornemen. En weten vaak ook
>wel iets van het onderwerp zelf af, dat helpt wel.


Vind maar eens een student die LaTeX zelfs maar op basisniveau beheerst. Zelfs in de exacte studies kom je van een koude kermis thuis. Maar OK, je kan ze wat instructies geven en hopelijk komt het dan goed ;-))

Overigens doet Elsevier (ScienceDirect) vrijwel alles in India. Ze hebben een best-wel-gelikt "electronic submission system": je upload een .zip file met je latex source, figuren, etc, en het systeem zet achter de schermen de PDF in elkaar. Voor het manuscript is het handig als je de elsevier class files gebruikt. Als alles goed gaat ben je daarna klaar. Voor de uiteindelijke publicatie verandert men alleen de instellingen wat betreft kolommen, lettertype en linespacing, en klaar. De Indiers lezen het manuscript wel en geven commentaar op dingen als onjuiste referenties, spelfouten, en in sommige gevallen ook formules - maar dat zijn dan basisdingen, als "in formule 1 staat een a en in formule 2 een A. Is dat goed?"

Wiley doet veel via Litouwen, daar zit een bedrijfje (VTeX, uit mijn hoofd - zitten waarschijnlijk in Vilnius) die manuscripten omzetten in tex voor de publicatie.


>Uiteraard niet, copieren is niet hetzelfde als stelen ondanks alle
>propaganda van de uitgevers. Het essentiele verschil is dat als ik jouw
>boek jat jij het niet meer heb, als ik het copieer hebben we allebei de
>gegevens. En studenten die worden opgeleid om te publiceren merken snel
>genoeg de hebzucht en controledrift van de uitgeverijen, die je vaak nog
>proberen te verbieden je eigen artikelen als preprints uit te delen op
>conferenties e.d.


Wat ik eigenlijk wil zeggen is het volgende: het maken van een goed tekstboek kost tijd en geld. Dat geld moet ergens vandaan komen. Als iedereen de boeken kopieert, dan hebben de uitgevers geen geld om tekstboeken te produceren. Zoals ik in mijn eerdere mail al aangaf, je moet rekenen op een paar honderdduizend euro voor een tekstboek, en dan heb je het alleen maar over de personeelskosten.

Als een student naar de (universiteits)bibliotheek gaat en een kopie voor zichzelf maakt heb ik daar geen problemen mee. Dat soort "kopieren voor eigen gebruik" is goed geregeld, zowel financieel als wettelijk.


Wat betreft de controlezucht van uitgeverijen, tja, in mijn vakgebied valt dat nogal mee. Bij elke publicatie die ik totnutoe heb gedaan krijg ik keurig een "author copy" en die mag je altijd naar eigen inzicht "in kleine kring" verspreiden. Het wordt zelfs aangemoedigd: "kijk eens even wat voor goede paper ik heb en ik heb hem in blad XYZ gepubliceerd (dus misschien moet jij de volgende keer ook in blad XYZ publiceren)". In de praktijk betekent dat dat je de paper aan een ieder mag geven die erom vraagt :-)). Je mag publicaties ook op je homepage zetten. Bijvoorbeeld voor een publicatie van Elsevier word ik geacht te linken naar ScienceDirect. Dat betekent dat iedereen met een abonnement op ScienceDirect de paper kan gebruiken (en dat is bijna iedereen in het academische). Voor mensen zonder ScienceDirect is het me toegestaan om ze op verzoek een PDF op te sturen. Maar ik heb wel het idee dat het bijvoorbeeld in de medische tak allemaal wat minder
 gezellig is. Maar medici zijn ook boefjes. Het is niet voor niets dat maffia en medicus allebei met een "M" begint ;-))


>En dan? Geven ze het op papier uit? Dat wordt ook ingescand hoor, als
>het echt belangrijk werk is.


Ik bedoel meer dat een uitgeverij op deze manier helemaal niet meer aan de uitgave van "reference works" en tekstboeken meewerken.

Groeten,
Wilfred


>
>--
>ir. J.C.A. Wevers
>PGP/GPG public keys at http://www.xs4all.nl/~johanw/pgpkeys.html
>
>_______________________________________________
>TeX-NL mailing list
>TeX-NL@ntg.nl
>http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl
>
>
>
_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl