Beste Jan,

OK, goed dat het probleem is opgelost.

Als je bij een hoofdstuk-titel bijvoorbeeld een quote wil zetten, of een naam of motto, dan zijn daar speciale pakketten voor (quotchap.sty bijvoorbeeld).

Ik laat mijn studenten met latex werken en een veelgemaakte fout in het begin is dat men probeert om een "eigen" layout voor elkaar te krijgen door in de source allerlei rare latex-commando's op te nemen. De kracht van latex is juist dat je niet moet nadenken over de layout - dat regelt latex wel. Als het resultaat je niet bevalt, dan moet je overwegen om een andere documentclass te kiezen, of bijvoorbeeld met optionele stylefiles de zaak zo instellen als je het wilt. In jouw geval raad ik je aan om eens naar de memoir class te kijken. Die class is echt een stuk beter om boeken te schrijven dan de book class.

Eenzelfde verhaal is van toepassing op de opmaak van alinea's, de afstand tussen alinea's, en het al dan niet inspringen van het eerste woord van een paragraaf. Als dit soort dingen worden in de class file of een style file geregeld en daar moet je zelf niet al teveel mee rommelen. Latex zet een tekst per alinea. Een alinea is een stuk text in de source code tussen twee lege regels. Dus een witregel in de source heeft een speciale betekenis! Er zijn verschillende manieren om onderscheid te maken tussen twee alinea's, bijvoorbeeld door het eerste woord in te laten springen, of door een witruimte tussen twee alinea's. In principe is de ruimte tussen twee alinea's variabel in latex - deze "rubberlength" is onderdeel van het algorithme om een optimale bladspiegel te vinden. Je kan via commando's instellen dat de minimumafstand tussen twee alinea's groter of kleiner is (ik moet toegeven dat ik zo 1-2-3 niet weet welke commando's dat zijn - je zal iets met \setlength moeten doen). Als je zelf \bigskip e.d. gaat gebruiken, dan geef je latex minder kansen om een goede bladspiegel te vinden en het resultaat kan dus lelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat een alinea lelijk over twee pagina's wordt gebroken. Als je, ipv \bigskip, de rubber length instelt, dan heeft latex weer betere opties om tot een goed resultaat te komen. En het bevrijdt jou van de adminstratie om bij te houden waar je wel een \bigskip geeft en waar niet.

Als je met babel een taal kiest, dan stel je niet alleen de taal in, maar ook de regels voor de alinea- en pagina-opmaak. Ieder land heeft zo zijn eigen typografische tradities. Als je in een document dus heen en weer schakelt tussen talen moet je oppassen dat het resultaat typografisch consistent is. Om een voorbeeld te geven: het gebruik van quotes en de symbolen daarvoor zijn verschillend van land tot land (de "nederlandse" lage aanhalingstekens komen bijna alleen in Nederlandse teksten voor; in Frankrijk gebruikt met vaak guillemots). Al dit soort dingen wordt standaard door babel geregeld. Er zijn latex-commando's om automatisch de juiste quotes te geven als functie van de taal.

Voor een publicatie van meer dan 10 pagina's zou ik voor de memoir class kiezen. Het is even wennen, maar deze class heeft veel opties om het eindresultaat geheel naar je eigen wensen in elkaar te zetten. En een eventuele uitgever zal blij zijn met het resultaat, want het ziet er gewoon goed uit.

Groeten,
Wilfred


From: Jan Geenen <geenenjw@planet.nl>
To: Wilfred van Rooijen <wvanrooijen@yahoo.com>; TEX-NL : de Nederlandstalige discussie lijst over TeX en companen <tex-nl@ntg.nl>
Sent: Thursday, 9 February 2012, 1:05
Subject: Re: [Tex-nl] Extra pagina

Dag Wilfred,

Ik heb wel eens eerder gewerkt met LaTeX. Even een terugblik. Jaren geleden heb ik mezelf LaTeX geleerd uit twee boeken nl. LaTeX van Leslie Lamport en The LaTeX Companion en gewerkt met de software OzTeX. Met vallen en opstaan, met trial and error,  lukte het om LaTeX te gebruiken. 
Ik was tevreden met de default instellingen.  Het resultaat vond ik voldoende. 
De aandacht voor LaTeX verzwakte en na een lange slaap heb ik de zaak weer geactiveerd. Veel veranderingen hadden in tussen plaats gevonden. Van vele ben ik dan ook niet op de hoogte.

Ik begrijp dat een vakman zoals jij gruwt van hoe ik LaTeX gebruik. Bedenk dat ik een gebuiker ben die tevreden is met wat hij gebrouwen heeft.

Ik lees iedere mail zorgvuldig. Je opmerking over openany heb ik niet doorgevoerd om de eenvoudige reden dat ik een nieuw hoofdstuk rechts wilde laten beginnen. Default is linksopen en met de clearemptydoublepage heb ik dat in het verleden voor elkaar gekregen. Met de kennis van nu zou ik nu kiezen voor openright.

Resultaten van enige proeven.
1. de optie openany gezet. Resultaat: een pagina is weg. De pagina met Michael Mannheimer is er nog.

2. In file Relatief de tekst Michael Mannheimer achter het commando \chapter geplaatst. Daar had hij moeten staan.
Resultaat: de pagina met Michael Mannheimer is verdwenen.

3. Het overtollig wit uitgepoetst.

4. clearemptydoublepages uitgeschakeld. De openany opent een nieuw hoofdstuk op de eerst volgende nieuwe pagina. Gelet op wat ik wil deze commando's weer geactiveerd.

5. De optie openright gezet en clearemptydoublepage uitgeschakeld. Resultaat: geen extra pagina's.

6. De naam Michael Mannheimer in file Relatief terug geplaatst. Resultaat: twee extra pagina's verschijnen weer.

Fazit:
het hele probleem is veroorzaakt door de verkeerde plaatsing van Michael Mannheimer.

Dank zij jouw hulp is het probleem opgelost. Tevens is mijn receptuur een stuk vereenvoudigd. Wilfred bedankt.


Jan

ps. Het voorkomen van \bigskip staat op mijn to do list.

On 7 feb 2012, at 05:06, Wilfred van Rooijen wrote:

Hallo Jan, Wilfried, anderen,

Bij voorbaat: ik wil niet irritant uit de hoek komen, dus mijn excuses als mijn commentaren wat schuren hier en daar.

Jan, heb je wel eens eerder met LaTeX gewerkt?

In mijn eerste reactie op je oorspronkelijk mail heb ik je al gewezen op de class option "openleft", "openright" en "openany". Je kiest de class book, die als default heeft "openleft". Als ik in jouw test files "openany" kies dan verdwijnt de extra pagina zoals verwacht. Ik heb in mijn eerste reactie zelfs nog een toelichting gegeven. Lees je de reacties die je van de lijst krijgt?

Verder heb je de in de file Relatief.tex de tekst "Michael Mannheimer" en onmiddellijk daarna een \chapter. Een \chapter kan alleen op een nieuwe pagina beginnen, en dus krijg je een pagina met de tekst "Michael Mannheimer" en daarna een hoofdstuk-opening op een nieuwe pagina, zoals dat hoort in LaTeX. En waar latex een nieuw hoofdstuk laat beginnen hangt weer af van de de "openleft", "openright", "openany".

Verder zie ik in je source heel veel \bigskip. Dat moet je niet doen. LaTeX heeft een algorithme om de afstand tussen de alinea's uit te rekenen. Als je vindt dat dat te weinig is, dan moet je de instelling van LaTeX veranderen. Iedere tutorial over latex heeft wel een uitleg daarover. Net zoals LaTeX regels hanteert over hoe en waar lege pagina's in te voeren - dat hoef je niet zelf te doen met \clearemptydoublepage. Sterker nog, als je het met de hand gaat doen gaat het meestal fout, zoals in het onderhavige geval.

Verder heeft de file InterviewSarazin.tex aan het eind een heleboel zinloze witregels.

Groeten,
Wilfred


From: Wilfried Van Hirtum <wilfriedvanhirtum@yahoo.com>
To: TEX-NL : de Nederlandstalige discussie lijst over TeX en companen <tex-nl@ntg.nl>
Sent: Tuesday, 7 February 2012, 5:52
Subject: Re: [Tex-nl] Extra pagina

Dag Jan

In deel drie (Relativ) staat nog één regel tekst:

Michael Mannheimer

Deze komt dus op een nieuwe pagina (oneven), en na deze pagina komt dus nog een lege pagina (even).

Met vriendelijke groeten

W. Van Hirtum

URL: http://www.denkendehanden.net




--- On Mon, 2/6/12, Jan Geenen <geenenjw@planet.nl> wrote:

From: Jan Geenen <geenenjw@planet.nl>
Subject: Re: [Tex-nl] Extra pagina
To: "Wilfred van Rooijen" <wvanrooijen@yahoo.com>, "TEX-NL : de Nederlandstalige discussie lijst over TeX en companen" <tex-nl@ntg.nl>
Date: Monday, February 6, 2012, 7:02 PM

Wilfred,

hier de rest van de test.
Jan

Ik heb de test moeten splitsen om binnen de limiet van 100KB te blijven. Ik hoop dat nu alles bij je is aangekomen.


On 6 feb 2012, at 13:07, Wilfred van Rooijen wrote:

Hallo allemaal,

Jan van Geenen heeft mij, buiten de lijst om, een tweetal latex documenten gestuurd. Nou ja, hij stuurde een link en ik heb de documenten gedownload. Ik heb die documenten toen gecompileerd, zonder verdere problemen. Ik heb de PDF naar Jan gestuurd met een CC naar de lijst, maar die CC is er denk ik niet doorheen gekomen, hoewel ik van de beheerder wel degelijk een bevestiging heb gekregen.

Toen ik Jan vroeg wat er nou eigenlijk mis was met de PDF, was het antwoord min of meer "niets, maar als ik nu iets anders doe dan gaat het mis." Ik vond dat een wat vage uitleg. Ik heb Jan toen gemaild (volgens mij heb ik de lijst toen ook ge-CC'd maar dat kan ik vergeten hebben) dat hij eerst een document moest sturen dat zijn "fout" genereerde, en dat ik er pas daarna weer naar zou kijken. Ik heb nog een aantal tips meegegeven om meer te leren over de manier waarop latex lege pagina's invoegt in een document en hoe je daar invloed op kan uitoefenen. Ik heb er bij gezegd dat als Jan zijn probleem duidelijk kan illustreren, dat hij dan op ieder moment op de lijst kan posten, en dat wij er dan met zijn allen iets aan kunnen doen.

De source van Jan's document stond vol met \clearemptydoublepage, en dat kan dus heel veel (overbodige) lege pagina's genereren. Ik heb als tip meegegeven dat hij eerst die \clearemptydoublepage moest weghalen, en daarna moest kijken of het toevoegen van strategische witregels zijn probleem kon oplossen. Blijkbaar is dat een irritant advies geweescht.

Nogmaals, als Jan een korte, simpele source file kan sturen die zijn probleem duidelijk illustreert, dan wil ik, en met mij alle andere leden van de lijst, er met alle liefde & plezier nog eens naar kijken.

Groeten,
Wilfred


From: Piet van Oostrum <piet@vanoostrum.org>
To: TEX-NL : de Nederlandstalige discussie lijst over TeX en companen <tex-nl@ntg.nl>
Sent: Friday, 3 February 2012, 0:37
Subject: Re: [Tex-nl] Extra pagina

Jan Geenen wrote:

> Dag allemaal,
>
> het is duidelijk dat deze manier van discussieeren niet bijdraagt aan
> de oplossing van mijn probleem. Het leidt tot irritatie en daar heb
> ik geen behoefte aan. Ik stop er dan ook mee.

Hallo Jan,

Van mijn kant geen irritatie. Alleen kunnen wij zonder informatie het probleem niet oplossen. Het probleem wordt veroorzaakt door jouw document en dat hebben wij niet. Ik kan me wel voorstellen dat het irritatie opwekt als je een onvolledig probleem voorgelegd krijgt zonder de essentiële onderdelen ervan.

Met hartelijke groeten,
--
Piet van Oostrum <piet@vanoostrum.org>
WWW: http://pietvanoostrum.com/
PGP key: [8DAE142BE17999C4]
_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl


_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl


-----Inline Attachment Follows-----

_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl

_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl


_______________________________________________
TeX-NL mailing list
TeX-NL@ntg.nl
http://www.ntg.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tex-nl