Hallo allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden. Het lijkt erop dat tex.stackexchange.com het verkeer op deze emaillijst volkomen de nek omdraaijt :-))

Ik heb een vraag omtrent "haakjes" (dat is, "(" en ")" ) in math mode. Het gaat dan met name om het gebruik van haakjes in functievoorschriften:

\begin{equation*}
  f(x) = ax^2 + bx + c
\end{equation*}

Ik ben bezig met wat theoretisch werk en ik maak daarbij aantekeningen. Ik gebruik vaak samengestelde symbolen, als voorbeeld:

\begin{equation*}
  \psi( \bm{r}, E, \hat{\bm{\Omega}} )
\end{equation*}

De gewone haakjes zijn dan vaak niet zo mooij omdat de \hat op de \Omega erbovenuit steekt.

Dus ik gebruik meestal:

\begin{equation*}
  \psi \left( \bm{r}, E, \hat{\bm{\Omega}} \right)
\end{equation*}

en dat levert dus nogal wat typwerk op, en je moet ook opletten met multline want je kan een \left( - \right) combinatie niet splitsen over een regelafbreking.

Wat mij betreft zou het een goede oplossing als alle haakjes in math-mode automatisch van het \left( - \right) type worden. Is dat in te stellen? Of moet je dan echt gaan programmeren op het niveau waar (La)TeX de symbolen categoriseert? Een andere oplossing is om een \newcommand te maken, iets als:

\newcommand{\lp}[0]{\ensuremath{\left(}}
\newcommand{\rp}[0]{\ensuremath{\right)}}

Voordeel: het werkt waarschijnlijk goed, nadeel: het is bijna evenveel typwerk, de formules zien er niet zo mooij uit:

\begin{equation*}
  \psi \lp \bm{r}, E, \hat{\bm{\Omega}} \rp
\end{equation*}

en ik heb een hele stapel ouder werk waarin ik eigenlijk automatisch de haakjes wil laten groeijen waar nodig, en een ongecontroleerde "find -> replace" gaat ongetwijfeld gelazer opleveren.

Groeten,
Wilfred